Особености при избор на осветление за кухнята

Една от стаите, които винаги изискват ярко осветление, е кухнята, но за съжаление много хора просто не знаят какъв стил на светлина е подходящ за нея. Страхът от грешен избор на осветителни тела, пречи на повечето хора да подобрят обстановката и да променят обстановката, дори когато вече е належащо. Ето, на кои въпроси ще отговорим по-долу:

  • Трябва ли кухненското осветление да е водоустойчиво?
  • Колко светла трябва да бъде кухнята?
  • Какъв стил на осветление е най-подходящ за кухня?
  • Какво осветление е модерно за кухни?

Всеки, който се впуска в преобразяване на кухнята, се изправя пред изобилие от въпроси и съображения и много малко насоки, които да обхващат всички аспекти на ефективното осветление. Изготвихме това кратко и лесно за разбиране ръководство, което ще ви помогне с осветлението в кухнята.

Кухните са пространства, които трябва да бъдат осветени по-добре от другите стаи и отделянето на малко време за планиране на осветлението си заслужава инвестицията и етапа на планиране. Първо по отношение на осветителните тела, няма грешен или правилен избор, можете безопасно да използвате всеки стил на осветление, но трябва да внимавате къде позиционирате светлините от съображения за безопасност.

Тези 3 неща са най-често допусканите грешки при осветлението на кухня, избягвайте тези 3 грешки и вашето кухненско осветление ще бъде безопасно.

кухня с полилей висящ

Три неща, които не трябва да правите, когато осветявате кухня

Не поставяйте лампи твърде близо до крановете в кухните.

Не искате лампите ви да висят до кухненската мивка, защото може да ги докоснете с мокри ръце и това би било доста опасно.  

Не окачвайте стъклени лампи или голи крушки над плота

Въпреки че има смисъл в това позициониране, защото ще можете да видите какво се готви, добре осветеното място за готвене е важно, но е най-добре да избягвате монтажа на осветително тяло директно отгоре. Светлините могат да се повредят, рискувате да падне стъкло в храната и тн. Светлините не трябва да се поставят над плота, с изключение на вградените лампи в абсорбатора.

Не разполагайте с висящи светлини, където вратата се отворя

Хората често забравят, че вратите заемат допълнително място при отваряне, вижте какъв луфт имате над вратата при отваряне, не забравяйте да вземете предвид пълния радиус или люлеене на вратата и оставете това пространство свободно или монтирайте светлините достатъчно близо до тавана, така че вратата да може да се отвори напълно. Това не важи само за врати и шкафове, които са високи, ами и за хладилници. Сега знаете всички често срещаните клопки, които трябва да избягвате.

Трябва ли осветителните тела в кухнята да са водоустойчиви?

Осветителните тела, монтирани в кухни, не трябва да са водоустойчиви. Там обикновено има много малко пръски и не толкова много пара, колкото в банята. Въпреки че понякога при кипящи съдове на котлона изведнъж се усеща горещо и запарено, все още няма изискване да има водоустойчиво осветление.

Често хората използват лампи за баня в кухни си, не защото се нуждаят от IP класификация, просто лампите за баня обикновено са практични, функционални и се вписват в минималистичен модерен декор. Така че, ако ви харесва външния вид на лампите за баня, можете да го направите.

Какво представлява (IP) защита от проникване на влага?

Защо се използва за някои осветителни тела, но не и за други? Рейтингът IP е степента на защита на осветителното тяло срещу попадане на вода в електрическите части и причиняване на токов удар. Излишно е да казваме, че осветлението, монтирано в бани, където може да има пръски, трябва да отговаря на високи стандарти за безопасност. Тези лампи с IP класиране могат да бъдат монтирани навсякъде в дома, но са тествани и оценени достатъчно високо, за да бъдат безопасно поставени във влажни зони. В зависимост от това колко близо до водата е монтирана лампата, толкова по-висок е рейтингът. Всяка зона, в близост до вода има различно изискване за IP рейтинг.

Колко ярко трябва да бъде осветлението във вашата кухня?

Ще се изненадате да разберете, че не всички мислят за това като важен въпрос. Това, към което трябва да се стремите, е осветлението да е достатъчно ярко, за да може да приготвите храната си. Създаването на добре осветена кухня е задължително, това е машинното отделение. Ще работите с кухненско оборудване, ще режете, ще отваряте вратите на фурната, ще печете, ще миете, почиствате и за всичко това ви трябва светлина. Толкова много работни задачи се извършват в сърцето на дома. Освен това зрението на всеки варира и за един човек е тъмно, а за друг – не е.

Основно ръководство за това колко светлина ще ви трябва в кухнята

Измерете размера на кухнята в метри по дължина и по ширината, за да получите общите квадратни метри. Умножете това с 250 и общото количество е достатъчно светлина в лумени, за да имате добра обща светлина за кухня. Бихме предложили това измерване да е на тавана, а не на пода, тъй като често шкафовете заемат подово пространство и можете да почувствате, че стаята е по-малка, отколкото всъщност е.

Не забравяйте, че хората дори в едно и също домакинство имат различна представа за яркостта. Цветът на кухнята, формата ѝ и материалът на шкафовете и плотовете влияят на светлината, която получавате.

Тъмните неотразителни материали попиват светлината, докато по-светлите отразяващи гланцови повърхности я отразяват. Ако изберете тъмен цвят на кухнята, ще трябва да увеличите количеството светлина, за да компенсирате.

Сенките се образуват в кухнята, когато шкафовете блокират светлината, но дори обитателите могат да блокират светлината по невнимание, като застанат пред източника. Това е често срещано, особено когато се използват насочени прожектори.

Насочените прожектори за кухни са супер полезни, тъй като можете да насочите светлината до мястото, където е най-необходима. Това практическо приложение води до това, че много хора купуват ленти прожектори и клъстери прожекторите и ги позиционират централно. Веднага след това предизвикват сянка. Ако все пак изберете прожектори, по-добре е да опитате да балансирате светлината, като използвате два или три прожектора и вместо да използвате светлината, насочена директно към мивката, например да я насочите към нещо светло или отразяващо, за да получите малко индиректна светлина.

Източник: https://ultralight.bg/