Кога се налага смяна на водопроводната система

Когато водопроводната инсталация не функционира правилно, това може да се забележи. Обикновено се появяват повтарящи се знаци, които не бива да пренебрегваме. В следващите редове ще ви споделим кои от тези ситуации сигнализират за проблем с водопровода, за да можете да реагирате навреме.

Скрити течове

Течовете са едни от най-сериозните проблеми в инсталацията, които много хора подценяват. Още повече че често има скрити течове, за чието съществуване дори не подозирате. За съжаление, един теч може да нанесе огромни щети не само на вашето жилище, но и на съседни апартаменти. Например теч в скрита в стената тръба може да се разпространи в други части от сградата и да доведе до мухъл и разрушения.

Предвид сериозността на ситуацията наложително е такива проблеми да се локализират бързо и възможно най-точно преди да са имали време да нанесат поражения. За целта трябва да се консултирате с подготвени специалисти, предлагащи ВиК услуги, каквито може да намерите на https://vik-plovdiv.bg/. Те разполагат с апаратура, която следи температурата на повърхностите, идентифицирайки проблемните зони. Без специални термо камери, видеодиагностика и вибрационни стетоскопи много от скритите течове ще останат неизследвани и ще продължават да нанасят щети.

Преди да извикате специалисти, за да намерят проблемното място, можете да проверите вероятността в жилището ви да има теч. Трябва само да направите една проверка, която не отнема много време. Първо се уверете, че никой няма да ползва водата в следващите 30-60 минути. След това намерете водомера и запишете стойностите, които виждате, за да не ги забравите впоследствие.

Изчакайте да мине един час и се върнете при водомера, за да отчетете стойностите отново. Ако показанията са същите, това означава, че няма проблем в инсталацията. Ако обаче са се променили, със сигурност имате скрит теч и трябва да извикате специалист незабавно.

Спад в налягането

Когато има недостатъчен дебит при пускане на чешмата, това може да е знак за неизправности във водоснабдяването. Ниското налягане невинаги е сигнал за тревога, тъй като понякога възниква в резултат на неправилен контрол. Често обаче то е причинено от скъсяване на диаметъра на тръбата, което ще рече, че водопроводът може да е запушен.

За да не се стига до спад в налягането, е от особено значение да се използват качествени материали, които не позволяват отлагане на отпадъци и натрупване на ръжда. Поддръжката също е фактор. Препоръчително е да се монтират тръби и щрангове, които не само намаляват варовика и замърсявания във водата, но също повишават дебита. Правилният избор на материали води до добро налягане и подобрени свойства на питейната вода.

За да разберете дали е необходимо да подменяте старата водопроводна система заради ниско налягане, трябва да се направи ревизия, чиято цел е да установи има ли запушване и колко сериозен е проблемът.

Оцветяване на водата

Ако от чешмата ви тече тъмна или кафява вода, определено имате проблем. Често оцветяването е в резултат от корозия по тръбите. Това е особено валидно за стари инсталации, правени от чугунени или метални тръби, които ръждясват с времето.

детайлни тръби от водопровод

Освен че са способни да създадат неприятен цвят на водата, минералните отлагания се натрупват с времето и могат да доведат до спукване. Това е сигурен знак, че водопроводната система трябва да се подмени.

Стари тръби

Ако вашата водопроводна инсталация е много стара, е напълно възможно да е проектирана с гореспоменатите поцинковани или чугунени тръби. В такъв случай няма място за съмнение, че тя има нужда от цялостна подмяна.

Съвременните тръби се правят от полипропилен. Той е икономичен, издръжлив и устойчив на корозия. Освен това в днешно време има огромно разнообразие от тези материали. Полипропиленовите изделия имат отлична пропускливост и химическа инертност, като същевременно предлагат висока степен на надеждност, дори при работа през зимата.

Звукът от водата, попаднала в тези тръби, не е толкова силен като при шума, идващ от чугунени тръби; тоест не причинява неудобство на живущите. И последно, инсталацията е бърза и лесна и не отнема много време.