Кога най-рано може да се установи бременност?

Пропуснатата менструация често е първият сигнал, че е възможно да сте бременна. Понякога се усещат симптоми като главоболие, умора, чувствителност на гърдите или дори гадене и отвращение към определени храни. Тези симптоми могат да се появят още преди закъснението на менструацията. 

Ако правите опити за забременяване, вероятно искате потвърждение дали то е успешно или не възможно най-скоро. А знаете ли кога и как може да се установи ранна бременност? Ще разберете повече подробности в статията.

Кога най-рано може да се установи бременност?

Източник на изображение: freepik.com

Тестове за бременност

Всички тестове за бременност проверяват за наличието на определен хормон в урината или кръвта, който присъства само когато една жена е бъдеща майка. Хормонът се нарича човешки хорионгонадотропин (hCG).

След като оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, тялото започва да произвежда hCG, който се увеличава с всеки изминал ден от бременността. 

Домашни тестове за бременност

Домашните тестове за бременност са евтини, лесни за използване и могат да се намерят във всяка аптека. Много жени разчитат на тях, за да разберат дали са бременни преди да посетят лекар. Но колко време след зачеване този вид тест ще даде реален резултат?

Тъй като hCG се увеличава в тялото с течение на времето, колкото по-рано направите теста, толкова по-ниска концентрация от хормона ще е налична. Освен това количеството човешки хорионгонадотропин в урината е различно за всяка жена. 

Така че, докато за някои жени резултатът ще е точен още в първия ден от закъснялата менструация, за други няма да е така. Това, което трябва да знаете е, че е  по-вероятно положителните резултати да са верни, отколкото отрицателните, особено ако тестът е направен рано. 

Изчакването на една седмица след закъснението на менструацията обикновено дава по-точен резултат. Ако наистина искате да сте сигурни, посетете акушер-гинеколог. 

Кръвни изследвания

Кръвните изследвания могат да открият наличието на hCG и точно да определят дали сте бременна около шест до осем дни след овулацията. 

В случай че тестът за бременност, който сте направили у дома, е положителен, е време да и за кръвни изследвания. Свържете се с лекаря си, който да ви даде напътствия какви точно да бъдат те и къде да ги направите. 

Установяване на ранна бременност при преглед

За ранна се смята бременността до 10-тата седмица от първия ден на последната менструация, докато плодът е още ембрион. Като част от нейното потвърждение след тестовете, акушер-гинеколог ще направи ултразвуков преглед на малкия таз. 

Той ще покаже, ако има физически промени в матката и маточната шийка, които обикновено настъпват при бременност. Използваните ултразвуковите вълни могат да покажат изображение и дадат информация за гестационната възраст, броя на ембрионите и дали има усложнения. 

През първия триместър се прави и трансвагинална ехография, която да определи възрастта на плода и дали е налична извънматочна бременност. След този период такъв тип ехография се налага рядко, освен ако нямате проблемна бременност. 

Ако опитвате да забременеете и ако усещате симптоми, първоначално си направете домашен тест за бременност и след това се обърнете към акушер-гинеколога. Той ще ви даде насоки за кръвни изследвания. Винаги се вслушвайте в съветите му и не пропускайте час за преглед, когато бременността се потвърди.