Как използването на климатика да бъде по-икономично

Някои хора смятат, че използването на климатик може да бъде скъпо. Истината е, че има начини да отоплението и охлаждането да бъдат икономични, докато се наслаждавате на комфортната температура. 

Може и да си мислите, че има начини да се охладите или затоплите без да включвате климатика, както и, че така няма да натоварвате семейния си бюджет. Но когато температурите достигнат рекордни стойности но когато температурите достигнат рекордни стойности, ще осъзнаете колко е важен й полезен може да е той. 

Настанете се удобно и вижте как да спестите част от бюджета си със следните съвети за икономична енергия. 

Как използването на климатика да бъде по-икономично

Източник на изображението: freepik.com

Обслужвайте климатика си 

Редовно обслужвайте климатика си, това ще е от голяма полза както за производителността му, така и за вашето здраве. Почистването му ще предотврати по-усилената му работа и тя ще бъде по-ефективна. Проверете и изолация на медните тръби. 

Намалете употребата през нощта

Ако намалите градусите през нощта, можете да предотвратите претоварването на климатичната система у дома, дори при по-ниски температури. Докато спите не се нуждаете от прекалено топъл въздух, тъй като не е добре за съня ви, така че това е перфектният момент.  

Повечето климатици Gree разполагат с режим на заспиване, който намалява автоматично използваната мощност.

Идеална температура

Според експертите 23°C е идеалната температура за отопление и 25°C за охлаждане. Така климатикът работи на оптимално ниво и е най-ефективен. Системата не се натоварва толкова, колкото ако го оставите да работи на пълни обороти през цялото време. Ненужното напрежение повишава използваната енергия.

Затваряйте вратите и прозорците

Климатичните системи са създадени за определени квадратури. Когато вратите и прозорците на помещението са отворени, това ще натовари климатизатора, който ще се опита да изравни температурата.  

Какво да правите, когато не сте у дома

Когато е лято, намалете климатика и затворете щорите или завесите, за да предпазите слънцето от навлизане в дома ви. Така въздухът ще остане хладен възможно най-дълго. Безсмислено е климатикът да работи на пълна мощност, докато няма никой в жилището ви.  

В случай че използвате климатика за отопление през зимата, принципът на работа е обратен на гореспоменатия. Той не трябва да се изключва, когато не сте у дома, защото температурата на жилището ви ще падне. 

За да се затопли отново, климатикът трябва да работи на пълни обороти, за да достигне до определена температура. Най-правилно е да намалите температурата с 2-3 градуса, когато излизате.

Пренаредете мебелите си

Не поставяйте мебелите си там, където ще пречат на потока на въздуха от климатика, защото в крайна сметка помещението няма да достигне желаната температура. Подредете мебелите си така, че да не пречат на хладният или топлия въздух от климатика да влиза свободно в дома ви. 

Можете също така да използвате дефлекторите, за да насочите въздушния поток в правилната посока. Така помещението ще достигне по-бързо до желаната температура. 

Следвайки съветите в статията, не само ще намалите разходите за електрическа енергия, но и ще повишите ефективността на климатик. Почиствайки го редовно и поддържайки нормална температура в дома си, вие осигурявате здравословна среда за себе си и семейството си.