Как да изберем стъклокерамичен плот за кухнята?

Готварската печка несъмнено е сърцето на всяка кухня. Освен че ни помага да приготвяме любимите си ястия, тя също така представлява и важен елемент от кухненския интериор, който придава завършен стилен вид на всяка една кухня.  

Вскеи, който тепърва обзавежда ново кухненско помещение се сблъсква с въпроса кое е по-добър избор- традиционен котлон или стъклокерамичен плот. И едната и другата опция имат своите предимства и недостатъци.

През последните години стъклокерамичните плотове придобиха широка популярност в света на кухненските електроуреди. Но дали те са по-добри от чугунените котлони?

Нека се запознаем с различните видове  стъклокерамични плотове и да сравним предимствата и недостатъците им в сравнение с тези на традиционните плотове.

Стъклокерамични плотове:

Без значение от коя марка ще изберете стъклокерамичен плот, на него ще видите изписано Ceran или  EuroKera. Това са имената на единствените френски фирми в света, които произвеждат стъклокерамични плотове. EuroKera е част от френския концерн Saint Gobain и американския концерн Corning.

 Ceran е пък е търговска марка притежание на немската компания Schott. 

Стъклокерамичните плотове се делят на два основни вида- такива за вграждане и такива предназначени за открит монтаж. Различават един от друг основно по своя дизайн. 

За вграждане се използват най-често в модерните кухни, като се поставят на кухненския плот най-често над фурната. 

Стъклокерамичните плотове са с размери 60х60 см.и са най-често комплект от 4 на брой котлони или с конфигурация тип “домино” един котлон с половин размер и два котлона. Всеки от котлоните разполага с вграден индикатор за топлина, който показва кой котлон все още не е изстинал.

Тъй като повечето хора използват най-много два котлона едновременно, добра идея е човек да използва котлона в по-малък размер, тъй като той е по-лесен за монтиране и не е скъп.

Как да изберем стъклокерамичен плот за кухнята?

Източник на изображение: Wikimedia Commons

Предимства

Едно от предимствата на готварските плотове от този тип е, че те предлагат гъвкавост. На пазара има стъклокерамични плотове, които работят едновременно на ток и газ, което е практична опция. 

Предимство при стъклокерамичните плотове е фактът, че при тях топлината преминава бързо от долното ниво към горното. Тоест топлината от нагревателния елемент на стъклокерамичен плот бързо достига поставения на плота тиган или тенджера.

 Освен това генерираната от стъклокерамичния плот топлина не се предава по ширината на плота.  

Съответно по този начин се минимизира загубата на топлина и се постига енергоефективно готвене. Чрез стъклокерамичните плотове може да се постигне разделяне между топлината, която се генерира от печката и тази, генерирана от котлоните.

Друго тяхно предимство е стилният им и дискретен дизайн, който може да се адаптира към всеки тип модерно кухненско обзавеждане. Също така те могат да се монтират на избрано място от кухненския плот. 

Благодарение на гладката й повърхност стъклокерамиката се почиства лесно, което я прави практичен избор за всяка домакиня. 

С монтажа им се спестява място, тъй като не са част от готварска печка и за повече практичност по време на готвене могат да се поставят над шкафове например.

Как да изберем стъклокерамичен плот за кухнята?

Източник на изображение: freeimageslive

Недостатъци 

Един от  недостатъците на стъклокерамичните плотове за вграждане е по-високата им цена в сравнение с класическите котлони на газ и ток.

Също така при стъклокерамичните плотове има по-голям риск от повреди, ако не се поддържат правилно и почистват редовно.

Не се препоръчва използването на чугунени или стъклени тенджери и тигани за готвене на стъклокерамични плотове, тъй като повърхността на плотовете лесно може да се повреди.

Класически котлони

За разлика от стъклокерамичните плотове класическите плотове имат повишен разход на енергия.

След като се включи един котлон кварцовият пясък в тях бива загрят от реотаните, след което топлината се предава на чугуна. Котлонът загрява и изстива сравнително бавно и по този начин се губи енергия. 

 Затова и класическите котлони не предлагат енергоикономичен начин на готвене.  

Има и такива видове чугунени реотани, които предлагат бързо загряване.  Отличават се с червена точка по средата. Недостатъкът им обаче е, че имат още по-голям разход на енергия.