Как да изберем матраци за спалня?

Днес на пазара се предлагат матраци, произведени от различни материали и с различна степен на твърдост, което доста може да ви затрудни, ако ви предстои смяна на стария матрак с нов.

За да ви помогнем създадохме кратко ръководство, което се надяваме да ви улесни при вземането на решение за покупката на матрака за вашата спалня.

Характеристики, които е добре да вземете под внимание при избор на матрак

Размер

Започнете с определянето на размера на продукта за спане, който искате да закупите. Казваме това, тъй като макар, че размерите, в които се предлагат матраците за спалня са стандартизирани, има значение дали ви трябва продукт за голяма двойна спалня, за спалня “персон и половина” или за легло кралски размер.

Височина

Височината и дебелината са следващите параметри, които трябва да вземете под внимание при избора на този продукт. Ако матракът е прекалено нисък (разбирайте тънък) или прекалено висок, той няма да може да ви осигури добра опора при сън, което на практика няма да ви позволи да спите удобно и непробудно.

В този ред на мисли, ако искате да откриете матрака с подходящата височина и дебелина, нашият съвет е да се спрете на модели, които са с височина между 20 и 30 см, тъй като тази височина гарантира най-добър комфорт и сигурна опора на тялото.

Вид на матрака

Въпреки, че тези продукти се произвеждат от доста материали, най-предпочитани от потребителите са основно три: латексови, от мемори пяна и пружинни.

Латексови - Матраците за спалня произведени от този материал предлагат стабилна опора и в същото време са много гъвкави и се адаптират към контурите на тялото. Добър избор са за вас, ако не сте алергични към латекс и се движите много по време на сън.

Мемори пяна - При този материал циркулацията на въздух обикновено е по-слаба, което ги прави подходящи за хора, които обичат да им е малко по-топло или които живеят при по-студен климат. Иначе това е много гъвкав материал, който позволява добро разпределение на тежестта на тялото по време на почивка. Освен това матрака лесно се адаптира към формите на тялото и начина на спане и предлага много добър комфорт по време на сън.

Пружинни - Този вид матраци за спалня са традиционни. Сърцевината им е изградена от пружини, които гарантират здравина и доста добра еластичност. Освен това се адаптират добре към формата на тялото, предлагат добра вентилация и са най-изгодни като цена.

Ниво на твърдост

Относно този параметър, матраците за спалня са делят на няколко категории: меки, средни и твърди. За да се спрете на продукт с най-подходящата за вас твърдост трябва да вземете под внимание каква позиция за спане обикновено заемате.

Странично - Ако обикновено спите на една страна, то за вас най-подходящи са матраците с меки до средни нива на твърдост, тъй като те ще поддържат гръбнака ви подравнен.

По корем - Ако по-често заспивате легнали по корем, тогава за вас са подходящи твърдите матраци.

По гръб - За спящите по гръб най-удобни и подходящи са матраците със средна твърдост. Същото се отнася и за тези от вас, които се движат много по време на сън.

Как да изберем матраци за спалня?

Източник снимка: pixabay.com

Още един критерий, който е добре да вземете под внимание

Тип и тежест на тялото

Ако сте по-едри и с повечко килограми, подходящия продукт за спане е матрак с по-голямо ниво на твърдост. Казваме това, тъй като ако матракът е прекалено мек, когато се отпуснете върху него той няма да може да поеме добре тежестта ви и няма да можете да спите спокойно и непробудно, както би трябвало.

И обратното. Ако сте по-слабички, тогава е добре да потърсите матрак, който е със средно или меко ниво на твърдост. Така ще сте спокойни, че когато легнете матрака ще обгърне тялото ви и ще ви предостави необходимата опора за здрав сън.