Какъв хербицид да изберем?

Искате да премахнете неприятните плевели в градината, на паркинга или по пътеката? В този случай се нуждаете от специални препарати, наречени хербициди. Тези агрохимикали са предназначени да убиват или инхибират растежа на плевелите или други вредни и нежелани растения.

Какъв хербицид да изберем?

Източник на изображение: Pixabay.com

Има различни видове по действие и начин на прилагане и за да изберете най-подходящият за вас е добре да се допитате до нашите специалисти в Сортови семена Дар.

По своето действие хербицидите се делят на два основни типа:

  • с непрекъснато действие (тотални)
  • с избирателно действие (селективни)

Тоталните хербициди действат бързо, но по-важното е, че унищожават всяка растителност на мястото, където са приложени. Ясно е, че в този случай те са подходящи за места, където няма растения, които не бихте искали да запазите. Такива места са например железопътни релси, пътеки, паркинги и др. Ако трябва да ги прилагате в градината, то трябва да е в период, в който няма засети култивирани растения.

Какъв хербицид да изберем?

Източник на изображение: Pixabay.com

Другата група селективните хербициди са бавнодействащи. Употребата им е допустима при засадени култури, тъй като унищожават само определени видове плевели, без да вредят на засадените култивирани растения и култури. Селективният ефект на този вид продукти за растителна защита се определя от активните вещества, технологията и времето на обработка, вегетационният период и вида на растенията. Има продукти с избирателно действие, които се справят отлично с унищожаването на едногодишни плевели, а има и такива, които премахват многогодишни плевели. 

Хербицидите се разделят на видове и според начина, по който действат на плевелите. 

Почвените се прилагат чрез напояване на почвата. Така се създава един защитен слой, който не е подходящ за развите на плевели, но не пречи да се развиват култивираните растения. 

Системните хербициди проникват във всички части на нежеланото растение и ги унищожават. 

Контактните хербициди унищожават само директно третираните части на плевелите (стъбла, листа и т. н.). Кореновата система на вредителите остава незасегната и след време растежа им може да започне отново. Този вид агрохимикали се наричат още листен хербицид.

В нашия sortovisemena.bg ще намерите хербициди в различна форма: водоразтворим прах или гранули, суспензия или разтворим концентрат.