Какво включва мотокрос екипировката: пълно ръководство

Обичате предизвикателствата и сте решили да се пробвате в света на мотокроса. Но тъй като сте наясно, че този спорт е не само адреналинов, но и доста опасен и рисков искате да сте сигурни, че ще се впуснете в приключението с подходящата крос екипировка.

Какво включва мотокрос екипировката?

Крос каска

За разлика от останалите видове мото шлемове, крос каските имат издължена брадичка, козирка и са без визьор. А такъв липсва, тъй като както споменахме мотокросът е доста рисков и силов спорт, при който състезателите често падат от мотора и вероятността визьора да се пръсне и да нарани очите им е доста голяма.

Мотокрос очила

Крос очилата заменят визьора при мотокрос оборудването. Те се закрепват с удобни, широки каишки за каската и предпазват очите на крос състезателите от кал, прах, мръсотия и едновременно с това им осигуряват отлична видимост.

При избор на мотокрос очила е добре да обърнете внимание както на удобството, комфорта и доброто им прилягане, така и дали имат добра вентилация, отвеждат ли потта ефективно, могат ли да ви осигурят възможно най-добрата видимост. 

Не е задължително, но е добре и ако се спрете на модел мотокрос очила, към  който има подвижен предпазител за носа.

Панталони и фланелка

Панталоните за мотокрос или т. н. бричове обикновено са оборудвани с регулируема презрамка, протектори на бедрата и са с подплатени колена, за допълнително ниво на комфорт и по-добро сцепление с мотора.

При тях липсват допълнителните джобове или някой други екстри, тъй като са предназначени основно за състезания и трябва да са възможно най-изчистени и удобни за крос състезателите.

Същото се отнася и за крос фланелките. Те са без допълнителни екстри, произвеждат от леки материи и голяма част от моделите имат перфорация под мишниците, на гърба или по дължината на ръкава за по-добра циркулация на въздуха и по-добра вентилация. 

Ръкавици

Крос ръкавиците са най-често къси, текстилни, осигуряват много добра вентилация и обикновено имат добра защита на пръстите и дланите. На пазара се предлага доста голямо разнообразие от модели, цветове и марки ръкавици за мотокрос, така че няма да ви е трудно да откриете тези, които най-много ви допадат. 

Ботуши

Ботушите за мотокрос са с възможно най-високото ниво на защита. Моделите се изработват от висококачествена телешка кожа, имат допълнителна защита на прасците, пръстите и петите и обикновено се закопчават със здрави каишки и катарами, които осигуряват по-голям комфорт и удобство на ездача по време на състезания.

Броня

Подобно на каската, мотокрос очилата и ботушите, и защитната броня е задължителна част от екипировката за мотокрос. Освен, че осигурява защита на гърба, ребрата и гърдите, бронята предпазва и тялото на състезателя от калта, мръсотията и камъните, които обикновено “хвърчат” по време на крос състезанията.

При избор на броня имате няколко варианта: да се спрете на ризница, на лека жилетка или на друг вид защитна броня, която ви е удобна.

Протектори

Както вече няколко пъти споменахме, мотокросът е опасен и рисков спорт, затова ще се нуждаете от допълнителна защита на коленете и лактите.

Протекторите, предназначени за мотокрос са разработени по нови технологии, удобни са за поставяне и носене и осигуряват възможно най-добрата защита на колената и лактите.

Протекторна яка

Яката не е задължителна, но е силно препоръчителна, ако наистина искате да сте спокойни, че сте се погрижили напълно за безопасността си. 

Този елемент от крос екипировката се поставя, както и сами се досещане около врата и предлага допълнителна защита срещу тежки наранявания на врата в случай на катастрофа.

Какво включва мотокрос екипировката: пълно ръководство

Източник снимка: pixabay.com

Специално техническо бельо

То също не е задължително и спокойно можете да използвате бельото, което използвате в ежедневието, но ако решите все пак да се оборудвате със специално бельо за мотокрос няма да сгрешите.

Казваме го, тъй като това бельо е специално разработено и отвежда влагата от тялото през летните месеци, а през зимата предлага допълнителна топлина и комфорт.