Какви са разликите между сухите пастели и маслените пастели?

Ако сте привърженици на рисуването с пастели, без съмнение сте на прав път. Ползването на такива средства за вдъхване на живот на картините е специално. Изживяването, което рисуването с пастели предоставя, не може да се сравни с рисуването с други средства.

Пастелите биват много видове, но основно хората ги делят на две категории: маслени пастели и сухи пастели. Може да откриете и двата вида пастели в магазин Slanchogled, които са специалисти в художествените материали. Преди да решите с кой вид пастели обаче искате да се сдобиете и да рисувате може да отделите малко от времето си за да разберете основните разлики между тях. Нека ги разгледаме заедно.

Какво са маслени пастели?

Маслените пастели съчетават пигменти със смес от восък и масла. Те притежават много наситен цвят, което ги отличава от другите видове пастели. По-професионалните маслени пастели имат много високо съдържание на оцветител, докато по-любителските маслени пастели са с по-ниско такова.

Какво са сухи пастели?

Сухите пастели са по-разпространени. Те се правят от слепващи агенти, като гума Арабика плюс бял тебешир. Поради съставките си, ефектът от тях е по-матов. И макар да нямат течни пигменти, това не им пречи да създават ярки цветове. А сега, да видим и основните разлики

По отношение на свойствата

Маслените пастели имат съвсем различно „мазно“ усещане от сухите пастели. Когато работите с тях имате чувството, че рисувате с восък, докато работата със сухи пастели се усеща като рисуване с молив. Маслените пастели са по-издръжливи и по-трудно се чупят. Това важи за самите пастели, но не и за нарисуваното от тях, където сухите пастели взимат превес с по-дълготрайни резултати. Маслените пастели съхнат дълго време и могат да доведат до замазване на картината, ако не сте внимателни.

боички и пастели

По отношение на процеса на рисуване

Сухите пастели се различават по своята текстура и твърдост. Затова и повечето художници с тях казват, че този инструмент за рисуване се усеща класически. Маслените пастели от друга страна са по-меки. Представете си какво би било ако рисувате с червило. Според някои усещането е подобно. Това не ги прави лоши, а напротив. Много художници оценяват високо тази разнообразност и ползват маслени пастели за рисуване върху различни повърхности.

По отношение на създаване на ефекти

Когато една творба е завършена със сухи пастели, резултата е по-скоро размазан/замъглен. Съществуват и сухи пастели, с които може да се избяга от този ефект, но в общия случай това е търсеният резултат. От друга страна, маслените пастели са по-разнообразни в това отношение, както стана въпрос вече няколко пъти. Например, материала на пастелите може да се затопли, с цел да освобождава повече цвят. Маслените пастели могат да се ползват и с терпентин за изтъняване на цвета и наслагване на слоеве. С маслени пастели може да се ползват повече техники за постигане на различен краен резултат.

По отношение на хартията, върху която се рисува

Хартията с текстура е най-подходяща за рисуване със сухи пастели. Много художници ползват и картон за паспарту за тази цел. Този вид картон може да е с различен цвят от бял за рисуване с пастели. По отношение на маслените пастели, най-добрия вариант е да се ползва по-дебела хартия, която не пропуска. Платното също е подходящо за тях.

Кои пастели са по-добри за непрофесионалисти?

Маслените пастели са по-издръжливи и по-лесни за употреба от сухите. Те не изискват толкова внимателно нанасяне върху хартията, както сухите. Ако сте внимателни, с тях ще имате и по-малко за почистване след това. Това не значи, че сухите пастели също не са подходящи, и че трябва да се избягват от любителите на рисуване. Просто е добре да се знае, че сухите пастели могат да са по-непредсказуеми от маслените.

За повече информация:

Слънчоглед - Арт, Хоби и Крафт Материали - https://www.slanchogled.com/

Адрес: ул. „Марин Дринов“ 12, 1504 София център, София

Тел.: 02 981 4856