Какви предимства предлага климатизацията с мултисплит система?

Източник на изображението : termos.bg

Ако обмисляте идеята да оборудвате с климатици всички стаи в дома си, има доста по-добър вариант от този да закупите отделен уред за всяко помещение, като поставите външно тяло на всеки един прозорец или балкон. И този вариант е да се насочите към мултисплит система, която ще ви даде възможност да свържете едно външно тяло с повече вътрешни.

Климатичните мултисплит системи притежават същите характеристики като единичния сплит, но освен че визуалният ефект върху външната фасада е намален и е добро решение за ограничено пространство, предлагат още много преимущества.

Гъвкавост и удобство

Приспособимостта на климатиците с мултисплит система позволява удобството за избор на точното вътрешно тяло за всяка стая. За по-голяма дневна може да предвидите за инсталиране уред с голям капацитет, а за спалнята или детската стая климатикът по-малък и по-тих модел е подходящ избор.

Захранването на всички ще бъде само от едно външно тяло и ще можете да осъществявате индивидуален контрол на всяка стая.

Броят на вътрешните тела може да бъде от 2 до 6 и да са различен тип – стенен, подов, таванен и др., с мощност от 7 000 до 18 000 BTU. Всеки производител избира кои негови модели вътрешни тела да бъдат използвани в мултисплит комбинация. Най-често при бюджетните модели такава възможност няма.

Енергийна ефективност

Проектираните по съвременна инверторна технология вътрешни тела достигат висока енергийна ефективност. В тях са вложени енергоспестяващи настройки, които в съчетание с възможността да отопляват или охлаждат различни помещения, допринасят да се намалят мощността и текущите разходи.

По-ниското потребление на електроенергия, в сравнение със сплит системите, се дължи на обстоятелството, че външното тяло осъществява баланс на мощността на вътрешните тела, в съответствие с нуждите на потребителя при задаване на температурата.

Плюс на програмираната опция е и това, че при достигане на желаната температура в едната стая, „излишната” енергия бива пренасочена автоматично към други помещения.

Независим контрол

Възможността за индивидуално контролиране на температурата във всяка отделна стая е много удобна. Трябва да знаете обаче, че не можете да настройвате различни режими, т.е. в едната стая отопление, а в другата – охлаждане. Възможно е например само охлаждане в едната, а в другата – вентилатор или охлаждане, но не и отопление.

Всяко вътрешно тяло е със свое дистанционно управление, което може да се използва  за всички тела.

Поради прецизното управление на мощността, охлаждането или затоплянето на  помещението е по-бързо, в сравнение с тип моносплит, защото външното тяло е с мощност, по-голяма от тази, предвидена само за едно помещение.

Целият капацитет на вътрешните тела е възможно да надвиши капацитета на външното тяло с до 30%, което се дължи на високотехнологичното електронно управление.

По-тиха работа

Мултисплит системите са изключително тихи, тъй като работещото външно тяло е едно, а не няколко. Обикновено нивата на шум могат да бъдат 48dB, 49dB, 52dB, 55dB и др.

Поддържане на комфортна температура

Тъй като при мултисплит системата има независимост на вътрешните тела, това създава възможност във всяка отделна стая да бъде поддържана комфортна температура според желанието на обитателите.

Спестено място

Когато трябва да бъде монтирано само едно външно тяло, лесно се намира скрито място за монтажа му. Мултисплит системата намалява значително пространството, което е необходимо, за да бъдат поставени няколко тела върху сградната фасада.

Това, че тръбните пътища при системата са по-дълги, дава възможност външното тяло да бъде поставено на покрив, стена откъм вътрешен двор и др. места, където няма да пречи.

Отличен дизайн

Забелязва се, че при мултисплит системите външното тяло е малко по-голямо, защото очакванията от него са за по-голяма мощност. То трябва да може да затопли или да охлади 2 или повече помещения, без да се претовари или амортизира. Това обаче съвсем не значи, че дизайнът му не е стилен. Модерен и компактен, той намалява монтажната площ и не нарушава естетичния вид на сградата.

Голямо предимство е и значително по-ниското минимално топлоотдаване, което означава по-добър комфорт поради по-рядкото включване и изключване на системата.

Очевидно е и предимството на по-лесното инсталиране на едно външно тяло, а и  поддръжката от технѝка ще бъде по-лесна.

Мултисплит системите се считат за едни от най-модерните видове климатици. Изключително подходящи са за инсталиране в сгради ново строителство, защото има възможност за предварителното изграждане на тръбна система. Те намират приложение и за обекти, които не разполагат с достатъчно пространство за монтиране на външни агрегати, или в случаи на неподходящ дизайн на сградата. Ако имате ограничение в електрическите мощности, мултисплит системата също е по-добрият вариант.

Обикновено прави впечатление, че при мултисплит системите цената е по-висока от средната. В същото време обаче, ако се сравни инвестицията например в моносплит системи за три помещения и в мултисплит система, може да се окаже, че една от стаите на практика ще бъде климатизирана безплатно.

Като полза на инверторната мултисплит система трябва да се посочи и по-дългият живот на компресора. Избирайки я като решение за климатизация, тя ще ви осигури икономичност, ефективност и функционалност, за да се чувствате комфортно навсякъде в дома си.