Историята на GOODYEAR

Източник снимка: unsplash.com

Goodyear Tire and Rubber Company се нарежда на второ място в Европа и на трето в света сред производителите на гуми.

Компанията притежава 20% от световния пазар на гуми и в портфолиото ѝ влиза производство на гуми за леки и лекотоварни автомобили, SUV, тежки камиони и индустриална техника, гуми за мотоциклети, състезателни коли и самолети.

Компанията е основана през 1898 година от Франк Зайберлих в Айкрон, Охайло. Кръстена е на Чарлз Гудиър, човекът, разработил вулканизирания каучук.

Първоначално във фабриката на Зайберлих работят около 30 работника, които произвеждат основно гуми за велосипеди, гуми за колички, подкови и тръби.

Една година след основаването, от Goodyear добавят към продуктовата си линия производство на автомобилни гуми и останалото е история. 

Гумите, които произвеждат за кратко време стават едни от най-търсените на американския пазар, а Goodyear се превръщат в най-успешната компания за производство на състезателни и автомобилни гуми.

От тогава до днес американската компания налага стандартите за гумите, които се предлагат по света. И това не е случайно. От Goodyear вярват в научните разработки и непрестанно търсят и прилагат нови технологии, които да направят гумите, които предлагат по-икономични, безопасни и сигурни.

През годините компанията може да се похвали с едни от най-революционните разработки и иновации като:

  • Първата безкамерна гума в света (1903 г.)
  • Първата пневматична гума за самолет (1909 г.)
  • Първата американска гума от синтетичен каучук (1937 г.)
  • Първите радиални гуми, предлагани във всички размери (1965 г.)
  • Представяне на гумата Polyglas, една от първите гуми от фибростъкло с широк протектор, които заедно с подобни гуми на конкуренти като Firestone се превръщат в редовно оборудване на автомобилите, произвеждани от 1970 до 1974 г. (1967 г.)
  • Първите гуми, стъпили на Луната с Аполо 14 (1970 г.)
  • Първата в света всесезонна гума Tiempo (1977 г.) и много други

Днес компанията предлага широка гама от гуми от висок клас за леки и лекотоварни автомобили, 4х4, тежка, индустриална и селскостопанска техника. Продуктите ѝ, сред които е и революционната GOODYEAR ULTRA GRIP са сред най-търсените на световния пазар.

За да може да предложи на клиентите си още по-голямо разнообразие, през годините Goodyear придоби популярни компании за производство на гуми като Dunlop, Kelly, Sava, Fulda и Debica. С тези марки, приобщени към семейството, Goodyear предлага разнообразна селекция от продукти, които покриват търсенето на гуми от среден и бюджетен клас.

Към момента гигантът разполага с над 85 производствени мощности в над 28 страни по света, в които работят над 90 000 души.

Историята на GOODYEAR

Източник снимка: unsplash.com

Знаете ли, че?

За да основе компанията си Франк Зайберлих взел заем от зет си на стойност 3500 долара. Той обещал за зет си да му върне заема за пет години и когато го получил закупил празно изоставено хале в края на града.

Първият изпълнителен директор на компанията е Дейвид Хил, който купува ⅓ от компанията през 1898 година. 

Основателя на Goodyear Tire and Rubber Company  Франк Зайберлих остава неин президент до 1921 година, когато икономическата криза го принуждава да се оттегли от ръководството ѝ.

Първото лого на  Goodyear е разработено лично от Seiberling, третия по ред президент на компанията. То включва елегантен черен надпис, разделен на две части от елегантна емблема, изобразяваща крак, обут в сандал с крила - символ на един от най-популярни богове в гръцката митология Хермес. Логото е монохромно, простичко, но и много изискано и професионално изработено.

От Goodyear първи предлагат на пазара т. нар.”светещи гуми”. Това става през 1961 година, когато от компанията решават да поставят във вътрешността на гумата светеща в различни цветове жичка, която да осветява гумите  в нежни цветове през тъмната част на денонощието.

Една от най-търсените за 2021 година гуми в света е GOODYEAR ULTRA GRIP. Този модел на Goodyear е от висок клас, високо качество и осигурява изключително добро сцепление и сигурност на пътя.