За какво служат влагоабсорбаторите?

Влажността във вашия дом или работно помещение може да причини здравословни проблеми и да доведе до належащата нужда от ремонтни дейности. За щастие проблемите с влагата могат да се решат сравнително лесно и бързо, стига да се снабдите с влагоабсорбатор. Влагоабсорбаторите може да ги срещнете и под името влагоуловители - термините са различни, но уредът е един и същ. На влагоабсорбатори Koledzhikov има модели, които са предназначени за домашна употреба, както и такива за промишлена, например в производствени цехове, складове или пък болници. Поставяйки един влагоабсорбатор в помещение, вие ще сте сигурни, че влагата няма да вреди нито на хората вътре, нито на мебелите и стените.

Какво може да причини влагата?

Кондензът се образува, когато в помещението има твърде много влага. Топлият въздух абсорбира и задържа повече влага. Когато влажен въздух влезе в контакт със студена повърхност (стени, ъгли, дограма, стъкло и др.), водните пари във въздуха кондензират. Променят се от газ в течност и се превръщат във вода. Можете да разберете много лесно, че в едно помещение има твърде много влага, като докоснете някоя гладка повърхност. Тя ще е влажна или направо мокра с капчици вода по нея. Съществуват много причини, които могат да създадат влага - дишането на повече хора в затворена стая, сушене на мокри дрехи, готвене, дори и наличието на стайни растения в помещението. Ако си мислите, че това не е чак такъв проблем, то можете да погледнете списъкът ни по-долу с последствията, които ще предизвика влагата, ако я пренебрегнете:

  • Мухъл и плесен,
  • Петна по стените и олющена боя,
  • Неприятна миризма на плесен,
  • Алергии и респираторни проблеми,
  • Влажни дрехи и тъкани,
  • Корозия и ръжда по мебелите, изработени от метал,
  • Високи разходи за енергия.

Както сами можете да забележите, всички тези последствия са изключително неблагоприятни и ако не вземете мерки навреме, след това ще е нужно да предприемате цялостен ремонт.

Как работи влагоуловителя?

По името му може да отсъдите, че този уред, независимо за домашна или промишлена употреба, улавя влагата. Устройството му напомня голяма кутия, която всмуква въздуха с предната си част, отделя от него водните частици, които са причинители на влагата, и го връща обратно в помещението. Ако се чудите как влагоабсорбаторът преценява кога има твърде много влага в стаята, то трябва да допълним, че добрите модели притежават и влагостат. Той измерва количеството влага и не позволява на въздуха в стаята да изсъхне твърде много.

какво причинява влагата

Модерните брандове, които създават този тип уреди, се опитват да усъвършенстват технологията и да добавят и почистващи елементи. По този начин, веднъж всмукал въздуха, влагоабсорбаторът може да го почисти и йонизира, преди да го върне обратно в помещението. На практика, това е двойна полза, особено когато става въпрос за домашна употреба.

Ако пък сте в процес на избиране на модел влагоуловител за промишлено помещение, то тогава трябва да се фокусирате върху мощността му. Това е една от основните характеристики на тези уреди, отговаряща за количеството натоварване, което машината може да понесе.

Професионалните влагоабсорбатори могат да изсушат 25-200 литра вода от въздуха. Мощност от 200 литра на ден е подходяща за помещения с размер над 300 квадрата. На всяка машина обаче бива отбелязано за какво помещение точно е предназначена и с какви размери е препоръчително то да бъде. Съвет от нас е да не пренебрегвате тази информация, а да се снабдите с уред, който да е достатъчно мощен, за да покрие цялото помещение. В противен случай, ще сте направили една инвестиция, която няма да ви свърши оптимална работа.

Почти всички модели влагоуловители работят на електричество. Колко точно ще хаби като енергия избрания влагоабсорбатор, можете да определите спрямо мощността му. Колкото е по-мощен уредът, толкова повече електроенергия му е необходима, за да функционира на пълни обороти. Добрата новина е, че модерните устройства се произвеждат все по-енергоспестяващи и щадящи околната среда, дори и тези, които са създадени за индустриална употреба.