Едно, две, три…дванадесет!!! А след това?!?

Завършихте средното си образование? Решили сте да учите в чужбина? Това е страхотно!
Но кандидатстването изисква подготовка и може да отнеме доста време. 

Част от тази подготовка са преводът и легализацията на дипломата ви, за да може с нея спокойно да кандидатствате в желания университет в чужбина. 

Как става това? Процесът не е сложен ако се доверите на професионалисти.

Какво е превод и легализация на диплома?

За да използвате български документ в чужбина той трябва да бъде преведен и легализиран. 

Защо? Легализацията е процес, чрез който се удостоверява автентичността на един документ и по този начин той може да бъде приет от чуждестранни институции и администрации. 

Когато дипломата за средно образование ще се използва в университет в чужбина, най-често се налага тя да бъде преведена и легализирана. 

Легализацията на дипломата представлява поставяне на Апостил на документа от Национален център за информация и документация (НАЦИД).

Дипломата ви трябва да бъде преведена на съответния език на държавата, в която ще учите. Защо? Защото университетът трябва да може да види какво сте учили, какви оценки сте получавали, какви изпити сте държали.

След това преводът трябва да бъде заверен от Консулски Отдел на МВнР.

След тези три стъпки, вашата диплома ще е преведена и легализирана, и ще може да бъде изпратена на желания от вас университет.

Срокове за превод и легализация на диплома

Преводът на дипломата обикновено ще отнеме 2-3 работни дни, освен ако университетът, в който кандидатстване не е в държава с много екзотичен език – тогава може да отнеме малко повече време.

Поставянето на Апостил и заверката на превода отнемат около 12 работни дни, така че когато планирате подготовката на документите, имайте това предвид. 

А пък ако живеете в град, различен от столицата, трябва да знаете, че за Апостил е нужно дипломата ви (и вие заедно с нея) да пропътува разстоянието до София.

Как да изберете на кого да се доверите?

Естествено, ако не ви се разхожда по институции и времето ви трябва, за да се подготвите за кандидат-студентските изпити, може да се доверите на агенция за превод. Те ще свършат всичко вместо вас, стига да сте направили правилния избор. 

Важно да знаете на кои условия трябва да отговаря една агенция за вашия превод на диплома:

  • Трябва да има обявени ясни цени на сайта си;
  • Трябва да работи с професионални експерти преводачи, оторизирани от КО на МВнР;
  • Трябва да може да ви гарантира качествен превод, без грешки, в нужния ви срок;
  • Трябва да е наясно с актуалните изисквания на държавните институции;
  • Най-добре би било да предоставя възможност за онлайн услуги.

Онлайн превод на диплома – как се прави?

Знаем, че кандидатстването в чужбина изисква много голяма подготовка, за това ще ви разкажем за начин, чрез който може да си спестите много усилия и време - Онлайн поръчка за превод и легализация на диплома. 

По този начин ще си спестите ходене по институции и няма да прекарвате часове в чакане по опашки. 

Агенция Арте.Док, например, предлага изцяло онлайн процес за поръчката на превод и/или легализация на диплома.

Системата им предоставя възможност да подадете поръчката си за превод по всяко време (дори и през уикенда), от всяко място и от всеки вид устройство – лаптоп, таблет, телефон.

Така че ако сте решили да подготвяте документите за кандидатстване от плажа, това вече не е невъзможно!

Онлайн поръчката се извършва в 3 лесни стъпки и отнема минути. Калкулаторът, вграден в системата, показва веднага цената на вашата поръчка, която се променя спрямо езиковата комбинация, срокът за изработка и т.н. При избор на легализация, показаната цена ще включва и всички държавни такси за институциите.

Системата на Арте.Док позволява и извършването на безопасно и незатормозяващо плащане – с карта, с ePay, EasyPay или Paysera.

Важно е да се отбележи, че ако освен онлайн превод искате и легализация на диплома за средно образование, то ще е нужно да изпратите оригиналния документ до офис на агенцията чрез познат/близък, с куриерска фирма, или ако желаете - да го занесете сами.

Времето след завършване на 12-ти клас е ценно и можете да го използвате за подготовка за изпити, за купони, за море, вместо да висите по институции. 

И това е повече от възможно ако използвате онлайн поръчка за превод и легализация на вашата диплома.