Гумите 4x4: офроуд, магистрални или за всички терени?

Ако искате да оборудвате джипа си с качествени гуми 4x4, добрата новина е, че имате на разположение богат избор. Те са разделени на 3 категории - офроуд гуми (M/T), магистрални гуми (H/T) и гуми, подходящи за всички терени (A/T). Проектирани са така,  че да да осигурят различно ниво на представяне на настилки като пясък, сняг, кал и чакъл. 

В тази връзка е много полезно да се направи сравнение между трите вида. Това ще стане бързо, тъй като сме ги събрали на едно място.  Експертите от Гуми Диана с радост ще ви съдействат, ако и след статията не можете да прецените кои са най-подходящите за вас. 

Гумите 4x4: офроуд, магистрални или за всички терени?

Източник на изображението: pexels.com

Офроуд гуми

На първо място, трябва да се отбележи, че офроуд гумите имат доста ясно изразен грайфер, който осигурява добро сцепление и стабилен “захват” както в кал, така и в чакъл. Освен това ширината на самите грайфери не позволяват задържането на кал и отломки. 

Офроуд гумите са перфектни за по-екстремни маршрути, като гарантират стабилност на автомобила дори при по-висока скорост и при дълъг път. Подсилените странични стени предпазват ги от пробиви и наранявания.

Имайте предвид, че офроуд гумите не са подходящи за шосейно шофиране. 

Причините са няколко:

  • Широкият грайфер е шумен на асфалтов път.
  • Гумите нямат добро сцепление на асфалт.
  • Грайферът се износва по-бързо при шосейно шофиране.

Магистрални гуми 4x4

Те имат шарки на протектора, които много наподобяват тези на гумите за лек автомобил. Създадени са с повече грижа към комфорта при шофиране и грайферът не е толкова дълбок. Те не са шумни толкова на пътя и возят по-гладко от офроуд гумите. Осигуряват добро сцепление на мокри пътища.

Справят се добре не само на дълъг път, но и на терени, на които има пясък и дребен чакъл. Със сигурност не са подходящи за по-сериозни офроуд приключения и не са със здравината на M/T и A/T гумите.

Гуми за всякакви терени

Гумите 4x4, които са подходящи за всякакви терени, осигуряват добър баланс и стабилност на автомобила за комфортно пътуване.  Те са проектирани да се справят добре както на асфалтови, така и по черни пътища.  

A/T гумите имат дълбок грайфер, макар и той да не е колкото на офроуд гумите. Това им позволява да се справят със сух и мокър път, както имат задоволително сцепление на чакъл и умерено количество кал.

Този тип гуми са по-шумни на асфалтов път от магистралните и обикновените и не са толкова здрави, колкото са офроуд гумите. В същото време обаче осигуряват достатъчно добро сцепление на различни настилки. 

Какви гуми да изберете?

Преди да се спрете на някой от трите вида гуми 4x4, трябва внимателно да помислите за навиците си на шофиране и пътищата, през които минавате. Ако маршрутът ви редовно е през кални и труднопроходими пътища, офроуд гумите са за вас.

При по-често пътуване през асфалтов път и минаване през дребен чакъл изключително рядко, магистралните гуми 4x4 са за вас. Те ще ви осигурят добро сцепление на шосето, ще са тихи и няма да возят твърдо.

В случай че рядко минавате през различен тип терени, макар и да не са екстремни, A/T гумите ще са по-подходящи за колата ви. Грайферът не е дълбок, колкото на офроуд гумите, гарантирайки комфортно и не толкова шумно пътуване. Той обаче е достатъчно дълбок, за да се справи с по-неравен и кален път, за разлика от магистралните.

Ще завършим с това, че когато става дума за нещо важно, каквото са гумите, не се колебайте да се обърнете към специалист по гумите. В Гуми Диана можете да откриете не само всички видове гуми 4x4, но и ще получите съдействие при техния избор.