Водоструйки. Видове и предимства.

Водоструйките са уреди, които се използват за измиване на големи площи или обекти. С тях можете ефективно да почистване автомобили, фасади на сгради, строителни площадки, складове и много други. 

Машината работи като произвежда мощна водна струя под налягане, с която можете да обхванете големи площи, които ефективно да измиете. Работи със студена вода.

Действието ѝ е оптимално, което означава, че за дадена площ ще използвате много по-малко вода в сравнение с други методи на почистване. С водоструйка спестявате време и физически усилия - почиствате изключително бързо и лесно.

Видове водоструйки

Електрически водоструйка

Електрическите водоструйки се използват за по-леки работни задачи, като са достатъчно ефективни за всекидневна употреба в дома. Електрическите водоструйни машини са едни от най-търсените модели на пазара, а цените им са по-ниски в сравнение с тези на другите видове (акумулаторни или бензинови). Ел. водоструйките работят доста тихо, като не отделят вредни изпарения. Леки са и не изискват много поддръжка.

Когато работите с такава машина обаче задължително трябва да се намирате в близост до електрическа мрежа, за да можете да захранване водоструйката. Също така винаги трябва да внимавате да не застъпите или повредите кабела. Тези машини без проблем отстраняват мръсотия от мебели, почистват лесно вътрешни дворове, превозни средства, огради, градинска техника, алеи, пътеки.

Бензинови водоструйки

Бензиновите водоструйки са изключително удобни за работа в райони, отдалечени от електрическо захранване. Те гарантират отлична мобилност, като в същото време  разполагат с висока мощност. Подходящи са за по-тежки работни задачи. С тях можете бързо и лесно да обработвате и почиствате алеи, дворове, тротоари, както и всякакви големи помещения. Някои модели са подходящи и за почистване на боя.  

Докато много от тях имат ръчно стартиране, някои разполагат с ел. стартер - бутон за по-лесно стартиране с една ръка. Бензиновите водоструйки имат висока мощност, но отделят вредни емисии, заради двигателя с вътрешно горене. Те са и малко по-тежки от другите видове водоструйки. Цената им е по-висока, но издържат на много по-тежки натоварвания.

Акумулаторни водоструйки

Акумулаторните водоструйки се захранват от презареждаща се Li-ion батерия. Предимството им е, че осигуряват удобство, свобода на движението и независимост от ел. мрежа. Липсата на кабел гарантира лесна маневреност. 

Този вид машини не отделят вредни емисии, което е друго важно предимство. Акумулаторните водоструйки са удобни за леки и средни по натоварване задачи, като има модели, които могат да се използват и за много сериозни почиствания. Единственият недостатък е, че периодично трябва да зареждате батериите, което може да прекъсва работната дейност. Цената им е по-висока от тази на електрическите машини.

Водоструйки. Видове и предимства.

Източник: bosch.de

Предимства на водоструйките в сравнение с другите методи на почистване в дома и градината

Голяма производителност

Водоструйките могат да осигурят до 50-60% по-бързо почистване при значително по-високо качество на действие. Силната струя под налягане осигурява много висока ефективност. С водоструйките можете да използвате допълнителни дюзи и принадлежности, които Ви гарантират още по голяма гъвкавост и възможност за почистване на разнообразни пространства и обекти.

По-ниска консумация на вода

При работата с водоструйка изразходвате до 70-80% по-малко вода в сравнение с използването на градински маркуч например. Водоструйките могат да използват вода и от варели, бидони и други резервоари - така намалявате допълнително разходите при почистването. За час работа с водоструйка можете да спестите до 3000 л.

Разнообразни приложения 

Работата с водоструйка осигурява отлични резултати върху всякакви повърхности и обекти във всички сфери на бита, стопанството и индустрията. Лесни са за използване, като гарантират бързина и удобство при всяка една дейност.

***

Водоструйката със сигурност ще улесни живота Ви. С нея лесно ще почиствате автомобила, оградата или двора. Бързо ще измивате всякакви инструменти и ще изпирате големи килими. Това е уред, който винаги ще намери приложение в дома Ви.

Ако искате да си закупите водоструйка и търсите подходящия модел - трябва добре да прецените колко често и върху какви повърхности ще използвате Вашата машина. Така ще можете да прецените необходимите характеристики на модела и бюджета, който бихте отделили.

Ако имате колебания винаги можете да се допитате до мнение на познати или най-добре на специалисти. Проучете добре преди да закупите и със сигурност ще останете много доволни от Вашата водоструйка.