Видове дивани и как да изберем своя

Може би не сте чували, но думата "диван" идва още от древна Персия и с нея са обозначавали колекция от държавни документи, а на по-късен етап се е превърнала и в предмет за съхранението им.

Тази дума в определен период в миналото, се е давала на заседателните зали, в които са се провеждали срещите на държавните служители. Точно на този етап дианите, започват да се наричат самите места за сядане и с течение на времето започва самата дума да се свързва с мебелите.

В наши дни, всички дивани са еволюирали в уникални, сложни и разнообразни модели, заемайки едни от най-централните места в домовете на хората.

Източник на изображение: pexels.com

Дивана е сърцето на всеки дом и ако ви предстои да купувате свой, е добре да обмислите какъв ще бъде той и къде ще го позиционирате. Дали ще заложите на най-голямата стая в дома си - дневната или другаде. Неговата роля е ключова при обзавеждането, тъй като той е ядрото на стаята, в която ще се намира, за постигане на модерен и елегантен ефект на интериора.

Когато дойде моемнта да закупите вашият диван е добре да сте запознати, с някой особени видове според формата им, като:

  • Стандартни дивани - те са изключително адаптивни и идеални за малки пространства
  • Ъглови или още наричани Г-образни - те са най-предпочитаните за момента на пазара, заради адаптацията си хем към малки, хем към големи помещения. Идеални са за постигането на елегантно и по-дискретно разпределение на различни зони.
  • Канапета - канапетата са мини дивани и намират своето приложение предимно в гостни, спални и детски стаи.
  • П-образни - този тип дивани са приоритетни за домове с голяма холна площ, защото поемат голям брой от хора. Идеални са релакс и множество гости.
  • Модулни - Тяхната функция е да се трансформират лесно, както самото име го подсказва и се разделя на няколко модула. От един модулен диван можем да сътворим 2 или 3 фотьойла или да си направим ъглов диван, а защо не и легло за почивка. Поради многото си функции е изключително предпочитан.

Има и други важни фактори, които е добре да знаете. Винаги трябва да се придържате към основните цели, независимо какво ще изберете. Запитайте се дали :

  • дивана ще бъде използван само за сядане или ще ви е нужен и за да спите на него
  • закупуването на ракла ще ви е от полза
  • трябва да имате релакс механизми
  • ще бъде натоварван ежедневно дивана

Преценете каква е нуждата ви от ракла и дали би ви била от полза. Подматрачната площ на диваните дават идеалната възможност да се подреди спално бельо или друг вид текстил.

Друга важна подробност е да знаете чисто визуално как би паснал на интериора у дома, за да може максимално да създаде идеалната атмосфера и комфорт, който търсите. Най-хубавото от всичко е, че диваните са подходящи за всеки стил, от модерен до кънтри и много други. Има толкова разнообразни модели на пазара, които са готови да угодят дори и на най-изтънчения вкус. Всички са изключително шикозни и индивидуални по свой собствен начин.

Детайла е много важен - обръщайте винаги внимание на този важен фактор. Не избирайте своя диван по конкретна цена, а по съотношение цена-качество. Ако го изберете правилно, той ще ви гарантира, красива, удобна и функционална стая, която ще привлича с шик, уют и комфорт, всеки един влязъл в нея.

От признак на лукс до нужна за нас мебел, дивана е тук за нас за да можем да му се наслаждаваме и да задоволяваме нуждите си. Той е много повече от просто една мебел.

Дивана не е мебел, която се купува всеки месец или всяка година, затова когато купувате вашия, гледайте той да бъде от доказали се производители на пазара, за да сте спокойни от качеството и произхода им.