ВЪВ ВОЕННА БАЗА - Наши ветроходци нощували на метри от турски подводници през 1975 г. » YEP.bg

ВЪВ ВОЕННА БАЗА - Наши ветроходци нощували на метри от турски подводници през 1975 г.

Публикувано от Емилиян Ялъмов, YEP.bg на 9 August 2015 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , , , , ,

Яхта "Вега" в първите години след пристигането си в яхт клуб "Кап. Георги Георгиев - Порт Варна"

Снимка: Архив на Сър Стайко Стайков

Съветски военни катери са задържали наши ветроходци при захождането им към Ялта. Причината била, че те идвали от Турция, а по това време там и „птичка не можела да прехвръкне“ без да бъде подложена на щателна проверка. Става дума за 1975 г., когато с яхта „Вега“ кап. Асен Дремджиев и Димитър Клисуров извършват плаване по пътя на древните мореплаватели. То е по идея на проф. Михаил Лазаров и тръгва от Варна. Яхтата преминава през Истанбул, Ерегли, Синоп, Ялта и Констанца, за да се върне отново в морската столица на България.

Спомени от плаването Димитър Клисуров разказа преди броени дни в РИМ – Варна.  

„Тази зона (ред.бел – около Ялта) беше много строго охранявана. Вероятно са ни засекли още след като сме тръгнали от турското пристанище. Наложи се дълго да обясняваме кои сме. Направи се и телефонна връзка с България, за да бъде потвърдена самоличността ни“, върна се близо половин век назад Клисуров.

Дни преди това в Турция нашите мореплаватели имали друго любопитно преживяване. Те били първите, които били допуснати в база на НАТО. „Беше много късно през нощта, когато пристигнахме в пристанището. Видяхме само една шамандура и вързахме лодката, след което легнахме да починем. Призори ни почукаха военните. Когато излязохме на палубата направо се ококорихме. На метри от нас стояха няколко турски подводници“, разказа с усмивка за комичната ситуация Клисуров. Оказало, се че българите са акостирали директно във военна база.

При пристигането си във Варна яхтата била посрещната единствено от Пенко Жеков.

 

Снимка за спомен с Димитър Клисуров от представянето в РИМ - Варна

Тази година се навършват точно 40 години от плаването, останало в българската морска история с името „По пътя на древните мореплаватели“. То е осъществено от 20 юли до 10 август 1975 г. с яхтата „Вега“. Шкипер на яхтата е кап. Асен Дремджиев, а негов спътник е водолазът Димитър Клисуров. Целта на това плаване била да се премине по древния западен морски път.

Житейският и професионален път на Димитър Клисуров е разнообразен и интересен. Той е бил леководолаз в Кувейт при изграждането на подводни инженерни инфраструктурни проекти, дълги години е част от водолазния екип на спасителен кораб „Перун“, водолазен инструктор към ДОСО-Варна, участник в международния експеримент с подводен дом „Черномор“ край Маслен нос и ръководител на водолазните групи, извършвали подводните археологически проучвания в Китен и Созопол. Димитър Клисуров е и човек на писаното слово. Той е бил дългогодишен редактор в сп. "Корабостроене и корабоплаване", завеждащ отдел морска научно-популярна литература в издателство „Георги Бакалов“ – Варна, управител и главен редактор на „Морски вестник“. Автор на книгите „Професия за мъже“ и „Между рака и козирога“.

През м.г. в яхт клуб „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна“ бе отбелязана 40-та годишнина на яхта „Вега“. Тя е полско производство, тип „Смарагд“. Първото й задгранично плаване е почти веднага след пристигане на лодката във Варна през 1974 г. Тогава тя плава до Констанца, Румъния.

 

 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments