Ветроходци празнуват десет години от доставянето на яхта "Петра" » YEP.bg

Ветроходци празнуват десет години от доставянето на яхта "Петра"

Публикувано от YEP.bg на 8 December 2014 | 0 Коментари

Етикети: , , , ,

Снимки: Личен архив


На 19.12.2004, от Изола(Словения) след двуседмично зимно плаване беше доставена първата в България нова спортно туристечска ветроходна яхта ‘Петра’ Bavaria 42 Match с екипаж в състав Богомил Пехливанов, Павел Дуков и Калин Георгиев. През 2006 яхтата беше напълно „тунингована” от Испанския отбор за купата на америка ‘’Desafio Espanol’’ и през 2006 спечели световната купа в клас IMS 600 за полупрофесионални екипажи и 4 то място в генералното класиране на шампионата в Крит с шкипер и собственик Никола Дуков, както и наградата Кор Кароли. През 2007 е първата българска яхта печелила международна регата – Porto Carras Sailing Week ORC. Следват множество победи на местно ниво 5 републикански титли (2014)в националния клас IRC. През годините за успеха на ‘Петра’ са допринесли множество опитни български ветроходци – Николай и Мирослав Станеви, Радичко Радичков, Атанас Иванов, Добрин Соянов (Шушляка) и един основните двигатели на яхтата Кристалин Карацонев (Кецо).

През 2013 яхтата претърпя сериозен инцидент със счупването на 20м карбонова мачта по време на ‘Международната Черноморска Регата ‘ на път от Румъния към България – сериозен инцидент който постави бъдещето на яхтата и отбора на карта. Решителния дух на капитана Никола Дуков и подкрепата на отбора преобрази на ново лицето на ‘Петра’ като през 2014 яхтата зае осмо място в генералното класиране на легендарната ветроходна регата ‘’Bosphorus Cup’’ 2014 и стана абсолютен републиканскки шампион в клас IRC. Сегашния състав на ‘Петра’ е:
Никола Дуков (собственик и шкипер,тактик)
Иван Дипчиков ( геноа тример, боумен))
Стефан Калчев (тример грот)
Айдън Имаилов (тример)
Димитър Филпов (тример)
Ангел Дипчиков (боумен)
Анатоли Чаушев (мастмен)
Констанин Воденичаров (пит, тример)
Ангел Лингурски (пит)
Милен Минков (мастмен,пит)
Георги Ванков (пит)
Георги Димитров (пит , медия)
Павел Дуков (рулеви, тактик)
На 19 декември във Варна ще се състои тържество, с което ще бъде отбелязана десетата годишнина от доставянето на яхта "Петра" в България.
      


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments