Ръчно изработена мандала от цветни пясъци и камъни ще радва хора със специфични потребности » YEP.bg

Ръчно изработена мандала от цветни пясъци и камъни ще радва хора със специфични потребности

Публикувано от YEP.bg на 28 September 2016 | 0 Коментари

Източник: Елена Владова

Етикети: , , , , , , , , ,

Ръчно изработена мандала от цветни пясъци и камъни ще бъде дарена на Агенция за социално развитие „Вижън“ във Варна, където подкрепа намират възрастни с увреждания и със специфични потребности. Мандалата - образна картина на света, условна структурна схема на микро и макрокосмоса, е разположена върху платно с размери 80/80 см. Инициативата за нейното осъществяване е на Мая Миронова-Пройчева.

 

 „В началото на есента, когато всички се насочваме повече към себе си след края на бурните летни дни, решихме да направим този жест към „Вижън“. Желанието ни е да донесем още малко радост на хората, които посещават центъра за социална рехабилитация и интеграция и арт школите към него“, казва Пройчева.

Приложници, журналисти и гости участваха в уъркшопа за изработване на мандалата на 26 септември, когато в холистичен център бе организирано представяне на тема „Мандала - универсален символ на свят в хармония“. В научнопопулярен дух Мая Миронова-Пройчева разказа какво представлява мандала, какъв е произходът и символиката й в религиите и психологията; къде се открива в природата и изкуството. В представянето участва и приложничката Галя Райчева, която изработва плетени мандали. Златка Божилова и Красимира Маринова, също приложнички, се включиха в уъркшопа. Специално участие в него взе и латвийката Анда Салтупе, която в момента е на стаж във Варна.

Мандалата ще бъде завършена в близките дни и в края на следващата седмица ще бъде официално дарена на Агенция за социално развитие „Вижън“.

Мандала на санскрит означава кръг и център. Коренът „манда“ се превежда още и като „същност“ според някои източници. Мандалите са с формата на кръг, концентрични окръжности и повтарящи се хармонични фигури в окръжност. Използват се като символи за вдъхновение, в някои религии за медитация, зaкрила и лечение. Смята се, че при наблюдение на мандалата се усещат положителни чувства и емоции и тя има силна зареждаща сила. Тя е универсален символ и се среща из целия свят – от традициите на индианците в Северна Америка до тези на аборигените в Австралия.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments