Завладяващи гръцки ритми от Йоргос Даларас на обновения стадион в Созопол » YEP.bg

Завладяващи гръцки ритми от Йоргос Даларас на обновения стадион в Созопол

Публикувано от YEP.bg на 30 June 2015 | 0 Коментари

Източник: Ани Плачкова

Етикети: , , , , , , , , , ,

В разгара на лятото, 5 август, един от най-успелите и талантливи гръцки изпълнители – Йоргос Даларас, ще изнесе своя първи концерт в България. Музикантът идва у нас по покана на фондация „Солей”, като изявата му ще се състои изцяло с подкрепата на община Созопол на обновения стадион в морския град „Арена Созопол“. Избраното място не е случайно, именно в югоизточната част на България са едни от най-големите почитатели на изпълнителя, а и това ще е първото голямо шоу, което ще се проведе на новооткрито бижу в светло синьо, както го наричат местните. Билетите за събитието ще са в продажба от утре и могат да бъдат закупени на цени от 40 до 60 лева в мрежата на Eventim.
Йоргос Даларас е гръцки музикален изпълнител роден е през 1949 г. в Неа Кокина /Пирея. Първите му изпълнения са в стил лаика, ребетика и димотика. Бащата на Йоргос - Лукас Даралас е известен изпълнител в стила ребетика, като чичовците и дядо му също са били музиканти. От малък започва да работи, на 15 години изпълнява "Pikros Kahmos"- песен на баща си, като възрастният Даларас го съпровожда на бузуки. На 17 години Йоргос вече пее професионално. Първите му опити са в музикалния център "Stu Stelakh" със Стелио Перпиниади, където пее и свири на китара. Едновременно с това прави прослушвания, но го отхвърлят, като изтъкват за причина възрастта му и необработеният глас. През 1967 година записва песента "Prosmonh". Малко по-късно Спирос Загореос - много добър приятел на баща му, кани Макис Мацас за да прослуша Даларас. Мацас е ентусиазиран и Йоргос Даларас подписва първия си договор.
През 1968 година, след няколко участия в сборни албуми, записва първия си албум с песни на Куюмдзис, Мицакис и др. Работи с едни от най-известните личности в музикалното изкуство, между които композиторите Микис Теодоракис, Манос Хадзидакис, Калдарас, Лоизос, Маркопулос, Пану и много други.
Също така записва и прави съвместни проекти с Пако де Лусия, Ал ди Меола, Ариел Рамирес, Горан Брегович, Стинг, Брус Спрингстийн, Питър Гебриел и др. С гъвкавия си глас и сценично присъствие Йоргос Даларас става много популярен, а през 1994 година големият певец Стелиос Казанзидис казва за него: "Което и радио да пуснеш- Даларас".
Благодарение на изключителния си глас и инструментални умения той винаги е бил в челните редици на иновациите в съвременната гръцка музика. Част от запомнящите му изпълнения са с Симфоничния оркестър на Монреал, заедно с BBC Concert Orchestra участва в рецитал в Иродио, концерти с Кремълския Симфоничен Оркестър, руския оркестър Ossipov, концерт пред Английската кралица и още много други.
Даларас може да се похвали с продажби за над 15 милиона копия от албуми, стотици концерти, десетки турнета в цял свят, а сега с участие и в България.
Концертът на Йоргос Даларас е на 5 август 2015 година, стадион „Арена Созопол“. Начало: 20:30 часа.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments