Мецосопрано №1 Веселина Кацарова: Аз милея за България » YEP.bg

Мецосопрано №1 Веселина Кацарова: Аз милея за България

Публикувано от YEP.bg на 5 December 2017 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , ,

„Аз милея за България – каза мецосопрано №1 Веселина Кацарова. – така е от 1989 г., когато я напуснах. С музика се занимавам от 4-годишна възраст – тогава започнах с пиано. Аз съм и меланхоличен, и весел човек. Като дете съм казвала: „Искам да стана като Лили Иванова“. Е, на станах като нея, но станах това, което обичам. Като музикант аз слушам различни стилове – и поп, и класическа, и народна музика – това ме развива като личност. Аз съм нетрадиционен артист, израстнах с модерната оперна режисура. Сигурно затова не пея Кармен с черна перука и дълбоко деколте. Случи се така, че за разлика от големите български оперни певци от предното поколение – г-н Гяуров, г-жа Димитрова, които първо са учили в чужбина, а след това са излезли на големите сцени, аз заминах за Цюрих още в годината на моето дипломиране. Това беше изключителен културен, ментален и човешки шок за мен. Но аз винаги вярвам на себе си. И знам, че най-малкото условие за голяма кариера е гласът, имат значение и естетиката, и интелигентността, и социалния подход – да можеш да слезеш или пък да се качиш до нивото на своя събеседник. Това е мъдрост човешка, на която ме научи моята професия. Когато пея, влизам в света на фантазията, но когато концертът свърши, аз съм просто Веселина.“

Кацарова е най-записваното мецосопрано на нашето време, тя има издадени над 90 компакт диска за най-престижните звукозаписни компании. Удивително многообразният й репертоар обхваща над 65 главни роли и се простира от Монтеверди, Хендел и Моцарт през белкантовите композитори Росини, Доницети и Белини до Берлиоз, Масне, Бизе, Сен-Санс, Верди и Вагнер. Призната е за една от най-добрите изпълнителки на Моцарт и Росини в света. Работи със звездните диригенти Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм, партнира си с култови имена от съвременната оперна сцена като Пласидо Доминго, Хосе Кура, Роберто Аланя, Анна Нетребко, Самюел Рейми, Едита Груберова, Йонас Кауфман и др. Носител е на най-високите почетни титли за оперен изпълнител в Германия и Австрия, давани за изключителен принос към културата - "Кamerzingerin" на Виенската и на Баварската опера. Определяна от познавачите като „Мецосопрано №1” в света.

Оперната дива отдели повече от час на медиите в деня преди големия си концерт днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център и отговори на всички въпроси, с които я обсипаха.

Концертът на Кацарова във Варна се организира от „Елит Проджектс Мениджмънт” в партньорство с ТМПЦ Варна.

 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments