Спомените на Tee Kay: В „Комикс“ наложихме хаус музиката » YEP.bg

Спомените на Tee Kay: В „Комикс“ наложихме хаус музиката

Публикувано от YEP.bg на 26 April 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

Снимки: Личен архив на Tee Kay

Тихомир Куртев (DJ Tee Kay) е роден във Варна. Започва кариерата си на диджей през 1986 г. Куртев е считан за един от пионерите на хаус музиката в България. Прекарва 4 години по лондонските клубове. Завръща се през 1994 г. Носи със себе си богата колекция garage и deep house плочи и е от основните мотори на тепърва формиращата се хаус сцена.

 

-         Какви спомени носиш за времето, когато все още комунистите бяха на власт в България? Лесно ли беше да си диджей?

-         Не, беше много трудно да си диджей по онова време. Полагаха се изпити. Дирекция „Музика“ сертифицираше нашата дейност.

-         Колко бяха диджеите във Варна?

-         Брояха се на пръстите на двете ми ръце. Поне тези, които работеха легално. Пускахме музиката от касетки. Въртяхме предимно диско. През 1986 г. , когато аз започвах кариерата си, се зароди хаус музиката. С течение на времето ми стана любима. И до днес е така, а минаха три декади.

-         Как намирахте актуална музика?

-         Предимно от колеги. Използвахме също познати, които пътуваха по корабите. Приятели, които живееха в чужбина, също ни зареждаха с музика. Тя беше нелигитимна за онези години.

-         Работил си в Морско казино.

-         Да, там беше единствената дискотека във Варна. Всички останали бяха на Златните (бел. ред. – к.к. „Златни пясъци“).

-         Какви емоции ти донесе падането на Желязната завеса?

-         Заминах за Англия. В България пък падна онзи комунистически регламент, който бе за процентното отношение към музиката, която пускаме. Преди изискваха поне половината да е българска, 30% да е източна, а останалата да е на народите. Даваха ни по десет бройки касетки, с които да караме по една година. Нямахме право да пускаме друго.

-          Кое най-много те впечатли в Лондон?

-         Това ми беше мечта и всичко ме впечатляваше. Хаус сцената там беше на изключително високо ниво. Разочаровах се, когато се завърнах в България, защото тук хората слушаха масово чалга.

-         Случиха ли се очакваните промени с идването на демокрацията?

-         В България нещата се случват трудно. Изисква се повече време. Необходими бяха няколко години, за да прокараме любовта към хаус музиката. Говоря за годините след 1994 г. Тогава младите хора във Варна слушаха основно техно. През 1998 г. създадохме Комикс клуб. Там наложихме хаус музиката.

-         Имаме ли сега развита клубна култура във Варна?

-         Не е това, което би трябвало да бъде. Нещата малко куцат.

-         Какво би искал да оставиш след себе си?

-         Хубава музика.

Интервю на Емилиян Ялъмов


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments