Мирослав Петков ще е главен герой в концерт изкушение за джаз публиката на родния си град » YEP.bg

Мирослав Петков ще е главен герой в концерт изкушение за джаз публиката на родния си град

Публикувано от YEP.bg на 18 November 2017 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , , , , , ,

„Пътят на един варненец до Концертгебау“ е концертът, който 28-годишният тромпетист Мирослав Петков ще подари на своите съграждани на 1 декември от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Концертът е подарък, защото организаторите от Дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна са осигурили безплатен вход за всички. Концертът е част от извънсезонната програма на ММФ „Варненско лято“ и от инициативата „Варна – Европейска младежка столица 2017“.

 

Заедно с Мирослав на сцената ще излязат неговите колеги и приятели от джаз подиумите на Европа – пианистът Димитър Бодуров – арт директор на проекта, Михаил Иванов, контрабас, и

Борислав Петров, барабани. Ще свирят Струнен оркестър и солисти от НУИ „Добри Христов” с диригент Страцимир Павлов. Концертът ще смеси музика и мултимедийна визия, създадена от Стефан Щерев, в един емоционален разказ за пътуването на младия варненец към европейските сцени. Музикалното пътешествие ще преведе публиката през класическата музика, фолклора и джаза, следвайки автентичната история на един от най-младите тромпетисти със световна кариера.

Мирослав Петков е роден през 1989 г. във Варна. Талантът му е открит още в детска възраст и на 11 години той започва обучението си по тромпет при Иван Илиев в Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна. На 14 години изнася първия си самостоятелен концерт с Варненската филхармония. От най-млада възраст проявява интерес към класическата музика, джаза и фолклора.

След дипломирането си през 2007 г. Мирослав Петков продължава обучението си при световноизвестния педагог Макс Зомерхалдер в Hochschule fur Musik в Детмолд, Германия. Още като студент, в периода 2008 – 2013 г., младият изпълнител печели успех с музикалните си изяви. Признание за това са многото първи награди от международни конкурси за тромпет, сред които Международния конкурс за тромпетисти в Лиекса (Финландия), Международния конкурс Citta di Porcia (Италия), Международния конкурс за духови инструменти Jeju (Южна Корея) и Международния конкурс за тромпет Yamaha в Германия.

На 24 години Петков е вече утвърден солист и концертира с престижни оркестри. Канен е да преподава в майсторски класове на международни фестивали и участва в журито на международни конкурси.

Освен в изпълнението на класическа музика, Петков продължава да изследва възможностите на тромпета и в джаза. Той учи при Oliver Groenewald в Детмолд и свири в различни джаз, фолклорни и кросовър проекти. Редовно участва в музикални фестивали с изявени изпълнители от Балканите и Норвегия. През 2012 г. записва компактдиск с популярната джаз група "D-Jazz". Няколко години Петков e водач на тромпетите в Nationaltheater в Манхайм и редовно концертира като първи тромпетист с водещи оркестри в цяла Европа.

Талантливият български музикант започнa сезон 2016/2017 като първи тромпетист на Кралския оркестър Концертгебау в Амстердам, считан за един от най-реномираните симфонични оркестри в света. 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments