ВЪВ ВАРНА - Антон Дончев и Стунджи идват за концерта на Анатолий Вапиров » YEP.bg

ВЪВ ВАРНА - Антон Дончев и Стунджи идват за концерта на Анатолий Вапиров

Публикувано от YEP.bg на 3 July 2017 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , ,

Снимка: Фестивален и конгресен център - Варна

Джазмени и голям симфоничен оркестър се събират днес във Фестивалния и конгресен център - Варна за празника на Анатолий Вапиров - голямото варненско име в българския джаз, създателя на джаз фестивала в морския град, признат саксофонист и композитор на симфонична музика. Вапиров, който приобщава към джаз подиума на Варна цяло съзвездие от световни имена, тези година отбелязва своята 70-годишнина.

Установил се в България след силни музикантски години в Русия, Анатолий Вапиров се налага не само като джаз изпълнител, но и развива своето творчество в мащабите на симфоничния оркестър, като прибавя към неговата традиционна звучност инструменти и похвати от фолклора и джаза. Критиците го признават за уникално явление в съвременната ни музикална култура. Познати и изпълнявани у нас са неговите Кантата по „Приказка за стълбата” от Смирненски, Кончерто гросо за симфоничен оркестър и джаз квартет, Метаморфози за симфоничен оркестър, Пасакалия за симфоничен оркестър, Славянски реквием за смесен хор, солисти и симфоничен оркестър. Редица симфонични творби на Вапиров са изпълнени за първи път на Международния музикален фестивал „Варненско лято”.
 
В авторския концерт на Анатолий Вапиров по случай неговата 70-годишнина се включват Русенската филхармония с диригент Георги Димитров и водещи имена от българската джаз сцена - Антони Дончев – пиано, Стоян Янкулов – ударни, Мирослав Иванов – китара, Димитър Карамфилов – бас, както и Валерий Георгиев – тенор, и разбира се, Анатолий Вапиров – саксофон.
 
Ще прозвучат три творби на уважавания автор. Първо ще чуем Симфония №3, след това „Маскарад” по Христо Смирненски за глас и симфоничен оркестър със солист Валерий Георгиев – тенор. Накрая симфоничният звук ще се смеси с джаз усещането в „Concerto piccolo“ за симфоничен оркестър и джаз квинтет и на сцената ще излязат едни от най-популярните фигури в българския джаз - Антони Дончев–пиано, Стоян Янкулов–ударни, Мирослав Иванов–китара заедно с Димитър Карамфилов–бас. Тогава със своя саксофон ще се включи и самия Вапиров. Диригент на концерта е маестро Георги Димитров.

Началото на концерта е от 19 ч.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments