Американски саксофонист, два пъти номиниран за „Грами“, идва на Международния джаз фестивал във Варна » YEP.bg

Американски саксофонист, два пъти номиниран за „Грами“, идва на Международния джаз фестивал във Варна

Публикувано от YEP.bg на 24 July 2018 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , , , , , ,

Два пъти номинираният за „Грами“ саксофонист Чико Фрийман от САЩ идва със своето трио на Международния джаз фестивал „Варненско лято“. Очакваното и обичано от почитателите на джаза у нас морско събитие ще се проведе за 27-ми път под звездите в Английския двор на Археологическия музей този уикенд – на 28 и 29 юли.

И в двете вечери ще има качествен фестивален джаз с музиканти от Полша, САЩ, Швейцария, Канада и Австрия. Създателят и двигател на фестивала Анатолий Вапиров гарантира, че почитателите на свободната музика ще имат вълнуващо преживяване с много джаз фантазия и музикантски изпълнения от висока класа.

Фестивалът се открива от Бартош Дворак квартет от Полша, воден от цигуларя Бартош Дворак – едно от ярките имена в полския джаз, водещ изпълнител в класациите на читателите на Jazz Forum за 2015, 2016 и 2017 г. Той ще свири с Пьотр Матушик – пиано, Якуб Дворак – бас, и Шимон Мадей – барабани – талантливи музиканти, които са познати и с композициите си.

Чико Фрийман не се ограничава в музикалните жанрове и е свързал името си с ярки прояви на едни от най-интересните джаз групи и проекти в света. Той съчетава своите идеи с „чуждестранния звук“ на басиста Хайри Кенциг в по-интимнти проекти за дуо и трио. Във Варна ще го слушаме с неговото Чико Фрийман Екзотика Трио, в което влиза и перкусионистът Рето Вебер с екзотични перкусии, разбира се.

Във втората фестивална вечер на сцената ще се качат David Helbock's Random Control от Австрия, водени от Дейвид Хелбок – пиано, електронни и перкусии. В триото с широк спектър инструменти и бийтбокс участва Йохан Бар, който свири на тромпет, пиколо тромпет, флигорна, туба, диджеридо, електронни и перкусии. Още по-интересно става, когато се включи и Андреас Брогер, който също сменя духовите инструменти според инвенцията.

Своя джаз в същата вечер представят и Shuffle Demons от Канада. Определят композитора Ричард Ъндърхил, който свири на алт саксофон и изпълнява вокали,  като едно от най-интересните явления в канадския джаз. Той е човекът, който извежда този разчупващ рамките Bop Rap ансамбъл от улиците на Торонто до концертните зали в Канада.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments