Акустичен рок концерт поставя началото на „Откритие“ » YEP.bg

Акустичен рок концерт поставя началото на „Откритие“

Публикувано от YEP.bg на 8 May 2018 | 0 Коментари

Източник: Ана Атанасова

Етикети: , , , , ,

Акустичен рок концерт ще постави началото на 27-ия международен музикален фестивал  „Откритие“. Това не е случайно, защото през годините в прогармата на този вероятно най-стар, оцелял през годините български фест са участвали и много рок музиканти. Първият победител в конкурсната програма на феста е Господин Господинов – вокалист на рок групата „Луд гидия“, а по-късно и на група „Stain“, а във второто издание на „Откритие“ през 1993 г. се насладихме на прекрасния концерт на легендите Георги Минчев и Петър Гюзелев. Тук са представяни проекти на Кирил Маричков, група „Атлас“, "Конкурент", Буги Барабата, Джон Лотън, звездата на Хърватия Дино, италианците от група „Ла Крика“, украинците „Кис, лав, секс“ и мн. други български и чужди рок изпълнители...

На 11 май в Концертното студио на Радио Варна са поканени три рок групи. Те ще изпълнят изцяло авторски композиции от своя репертоар с акустични инструменти. Концертът ще бъде записан, а след това – излъчен в програмите на Българското национално радио.

Рок групата „Ренегат“ е сред гостите  на акустичното рок събитие. Групата е основана от Стойо Попов и Константин Кацаров. Към тях се присъединява и Тони Караатанасов. Първият им голям хит е песента „Сам“. По-късно към бандата се присъединяват Веселин Тачев и Иван Гайдаров. В този състав записват и албума „Сам“ през 2001 г., а на следващата година е и първото им участие. То е пред НДК. През 2003 г. групата издава втория си албум – „Леден свят“. Заснети са клипове към едноименната песен и към песента „Всичко свърши“. „Ренегат“ обновяват състава си, след като от разпадналата се група „Параграф 22“ се присъединяват Петър Маринов – Валжан, Васил Аврейски и Димитър Клюнков. Заедно с Пловдивския драматичен театър групата създава рок спектакъла „Каре“, издаден в ограничен тираж. В края на 2003 г. изнасят самостоятелен концерт в Сърбия. През май 2004 г. „Ренегат“ организират благотворителен концерт в Античния театър в Пловдив. В края на годината са на една сцена с „Ахат“, „Сигнал“, „БГ Рок“ и „Атлантик“ в Зала „Христо Ботев“.

Започват записите и по новия албум „Рокофобия“. Гост-музиканти са Звездомир Керемидчиев, Весела Бонева, Петър Бошнаков и Тони Караатанасов. Записите за завършени през декември 2004 г. и албумът е представен в пловдивския клуб „Мармалад“. Песента на групата „Руска рулетка“ става саундтрак към едноименното предаване по БНТ1. На следващата година „Ренегат“ участват на фестивала в Зайчар, Сърбия, а също така и на фестивал в Летния театър на Пловдив заедно със „Сигнал“ и „Щурците“. През май 2007 г. групата участва на фестивала „Цвете за Гошо“, а в края на годината е издаден албумът им „Инсомния“. Групата тръгва на национално турне, а гости са Звездомир Керемидчиев, Силвия Кацарова и Ани Лозанова.

В средата на 2008 г. групата записва кавър-албума „Не умирай“, съдържащ български рок хитове в нов аранжимент. През 2009 г. „Ренегат“ изнасят концерти из цялата страна, промотирайки албума. През 2011 г. започват записите по новия албум на бандата, като са поканени и много гост-музиканти. Албумът излиза през март 2012 г. и е озаглавен „Ренегат 2012“. След записите му китаристът Стойо Попов напуска и е заменен от Дилян Обретенов. Така от оригиналния състав остава само вокалът Константин Кацаров.

Последният албум на трупата е от 2014 г. и е озаглавен „ТИМ“.

 

Рок група „Headmaster” е създадена през 2011 г. Музикалният стил на групата е Hard&Heavy rock, предимно авторска музика, изпълнена на български език. В момента групата работи върху първия си албум.

Групата е участвала в конкурса на Милена Славова „Силата на рока“ през 2012 г. и 2016 г. Има много благотворителни концерти и клубни изяви. Свирила е с група „Б.Т.Р.“ ,група „Конкурент“ и на една сцена с „Легендите“.

„Headmaster” беше представена в Радио ZROCK, в предаването „Гараж” с водещ Гурко.

Техни композиции са звучали в БНР.

Членове на групата са:

Димитър Милев – китара и вокали;

Иван Андреев – китара;

Андрей Андреев – вокали;

Диян Коев – бас китара и вокали;

Димитър Димитров – ударни инструменти и вокали.

 

„Painout е рок група от Варна. Групата е създадена от Андон Донев, Николай Божилов, Едмон Мардиросян и Красимир Милчев през лятото на 2011 г., като основната идея на музикантите е да се занимават с авторска музика, експериментирайки със стилове, близки и производни на рока и метъла. През есента на същата година към бандата се включва и вокалистът Живко Иванов, което оформя облика на „Painout“ като проект с преобладаващи елементи на прогресив и алтернатив рок.

„Painout“ дебютират на варненска сцена на 3 ноември 2012 г. и от този ден са чест гост във всички варненски клубове. Близо година по-късно, през септември 2013-та, „Painout“ заснемат два официални лайв видеоклипа, а през есента на същата година отбелязват и първо телевизионно участие в предаването „България днес“ по БНТ2. На 16 ноември 2013 г. групата дели една сцена с полската построк формация „Keira is You“.

Последният месец на 2013 г. носи дебют и в ефира на Радио Варна, където „Painout“ гостуват в предаването „От другата страна“ с водещ Мартин Николов. Сътрудничеството с Радио Варна продължава и на 17 март 2014 г. групата изнася едночасов концерт на живо в ефир.

През лятото на 2014 г. групата започва записите на дебютния си албум в „Студио 33“ – Варна. Процесът обаче се проточва до октомври месец и след записите вокалистът Живко Иванов заминава зад граница, а останалите се заемат да довършат миксирането и мастерирането на албума. В крайна сметка едноименния дебют „Painout“ вижда бял свят на 8 юни 2015 г. и съдържа 10 парчета и един бонус трак. Заради липсата на певец обаче групата не успява да го представи по-активно на живо.

„Painout“ решават китаристът Андон Донев да поеме и основните вокални задължения. Междувременно басисът Едмон Мардиросян е заместен от Иван Русев.

След известна подготовка „Painout“ възстановяват концертната си дейност през ноември 2016 г., а през пролетта на 2017 г. започват записи на ново EP с актуален материал.

Група „Painout“ е в състав:

Андон Донев – вокали, бек вокали и китара;

Николай Божилов – китара и бек вокали;

Иван Русев – бас китара и бек вокали;

Красимир Милчев – ударни.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments