Показват колекция, изработена с изящната техника филигран » YEP.bg

Показват колекция, изработена с изящната техника филигран

Публикувано от YEP.bg на 17 July 2016 | 0 Коментари

Източник: Градското списание

Етикети: , , , , ,

Под надслов "От златните им ръце" в Мраморното фоайе на Регионален исторически музей - Шумен, е представена изложба, която включва експонати от колекцията филигран. Сбирката ще остане до края на месец август 2016 г., пише Градското списание.

 

Изложбата включва документална част и предмети - накити, предмети на бита и църковна утвар: игли за коса, обеци, медальони, брошки, гривни, пръстени, колани, пафти, верижки, цигарета, лъжичници, кандила и кадилници, изработени с изящната техника. Материалите са основно от сребро и сребро с позлата. Документалният модул представя интересна информация за тази ювелирна техника, майсторите, които работят в града и техните произведения.

При филигранната техника предварително се източват фини телове от сребро или злато и се огъват в плоски или обемни фигури. Комбинират се с други ювелирни техники - най-често с гранулация. 

Изложбата "От златните им ръце" представя и тематичен каталог. Тя се  реализирани след проектно предложение за целево финансиране от Министерство на културата.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments