ЗАМЛЪКНАЛИ СТРУНИ - Показват върнати към живот цигулки на музиканти от Холокоста » YEP.bg

ЗАМЛЪКНАЛИ СТРУНИ - Показват върнати към живот цигулки на музиканти от Холокоста

Публикувано от YEP.bg на 24 February 2016 | 0 Коментари

Източник: NIRA Communications

Етикети: , , , , , ,

Световният цигулков виртуоз Шломо Минц ще е солист и диригент на звездния концерт от програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2016 на 31.03. В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център той ще излезе като солист и диригент след серия изключително успешни концерти под името „Цигулки на надеждата“ („Violins of Hope“).

Проектът събира инструменти със затрогваща история – това са цигулки, на които преди и по време на Холокоста са свирили еврейски музиканти. Идеята за издирването и реставрирането на тези инструменти е на лютиера от Тел Авив Амнон Вайнщайн, който връща към живот замлъкналите им от десетилетия струни. Всички роднини на лютиера, останали в Източна Европа, са загинали в лагерите на смъртта и за него да възстанови гласа на цигулките се превръща в кауза на живота. От 80-те години на ХХ век досега проектът връща към сцената десетки инструменти. Замлъкналите прашни цигулки, белязани със звездата на Давид, биват възкресени и с тях духът на убитите еврейски музиканти е прероден за нов живот.

Изложби, концерти, конференции и образователни програми за проучване историята на музиката и изкуството по време на Холокоста са част от този проект, който разпространява посланието на надежда и мир.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments