Първата българска пътешественичка пропътувала целия Близък и Далечен Изток и Северна Африка, стига до Южен Сахалин и Мадагаскар » YEP.bg

Първата българска пътешественичка пропътувала целия Близък и Далечен Изток и Северна Африка, стига до Южен Сахалин и Мадагаскар

Публикувано от YEP.bg на 17 July 2016 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , , ,

Малко известен факт у нас е, че родената през 1910 г. Люба Кутинчева, е първата българска пътешественичка, пътувала едно десетилетие (1929-1938) из страните на Магреба, Близкия и Далечния Изток до остров Сахалин и Япония.Тя ни е оставила безценно наследство със спомени и фотоси от своите пътешествия, които ще бъдат представени в изложба на 22 юли (петък) от 18.00 часа в Градска художествена галерия-Варна.

Изложбата проследява пътя на тази почти неизвестна на широката общественост българска пътешественица. Колекцията от фотографии и картички, дадени от самата нея на съхранение в Държавен архив в София, показва непознати и тайнствени за времето си места и бележити личности, с които Люба се е срещала. Сред тях са краля на Ирак – Файсал ибн Хусайн, султана на Маскат и Оман – Теймур ибн Файсал ибн Турки, „бащата“ на индийския народ – Махатма Ганди, д-р Мухтар Ахмед Ансари, махараджата на Барода – Саяджирао Гаеквад III и др.


Люба Кутинчева е родена във Велико Търново на 15 май 1910 г. в семейство на интелектуалци. Майка й е търновлийка, племенница на легендарния капитан Райчо Николов. През 1912 г. заедно с родителите си Люба се преселва да живее в Силистра. След 1913 г. обаче Южна Добруджа е под румънска власт и тя получава средното си образование в румънска гимназия.

Заедно с баща си – Илия Кутинчев, още като ученичка Люба участва в Добруджанската революционна организация „Свободна Добруджа“. За своята активна политическа дейност тя е преследвана от румънските власти и е принудена да избяга в България. После отива в Турция при чичо си, който е емигрирал там. В по-големите турски градове тя започва да изнася сказки за България, за нашата литература, поезия, нрави, обичаи, за положението на Добруджа под румънска власт. Лекциите й са били масово посещавани и със спечелените от тази си дейност пари тя заминава за Сирия.

И така по силата на създалите се обстоятелства Люба Кутинчева става първата българска пътешественичка. Тя пропътува целия Близък и Далечен Изток и Северна Африка, стига до Южен Сахалин и Мадагаскар.

В продължение на около 10 години Люба се запознава с нравите и обичаите на: Сирия, Палестина, Трансйордания (днешна Йордания), Египет, Абисиния (Етиопия и Еритрея), Судан, Саудитска Арабия, Ирак, Персия (Иран), Афганистан, Оман, Маскат, Индия, Бирма, о-вите Цейлон, Ценобе, Борнео, Суматра, Филипините, Формоза (Тайван), Сиам (Тайланд), Китай, Япония, Южен Сахалин, Алжир, Испанско Мароко, Тунис, Либия и много други страни от Азия и Африка. Тези земи са представлявали интерес за нея със своята тайнственост и мистика, страни – с големи богатства, но и с неописуема мизерия и глад, социално различие, религиозен фанатизъм, колониален гнет, експлоатация и борба за освобождение от колониално господство.Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments