В МУЗЕЯ - Показват шлемове, ризница и нагръдници от различни тракийски некрополи » YEP.bg

В МУЗЕЯ - Показват шлемове, ризница и нагръдници от различни тракийски некрополи

Публикувано от YEP.bg на 30 May 2016 | 0 Коментари

Източник: РИМ - Варна

Етикети: , , , , , ,

Две изложби на РИМ Шумен се откриват във Варненския Археологически музей на  31 май. Първата изложба е със заглавие "Въоръжение от I хил. пр. Хр. от фонда на РИМ - Шумен".Изложеното въоръжение е изключително разнообразно. Сред подбраните за изложбата артефакти, които са част от една от най-големите сбирки от оръжие в страната, могат да се видят шлемове, възстановена ризница  и нагръдници от различни тракийски некрополи, голямо разнообразие от върхове за копия, върхове на стрели и части от калъпи за тяхното отливане. Показани са още експонати от нападателно въоръжение като криви ножове, акинаци, и бойни брадви, типичната за траките ромфея и мечове, някои от които ритуално прегънати.

Хронологически колекцията обхваща периода от втората фаза на ранножелязната епоха (VІІІ – VІ в. пр. Хр.) до края на елинистическата епоха (ІV – І в. пр. Хр.)

Втората изложба, предоставена от Регионален исторически музей - Шумен е „Култов комплекс край с. Салманово, Шуменско. Разкопки 2006 и 2007 г.“ 

Тя съдържа близо 200 находки от изцяло проучената тракийска надгробна могила от ІІІ в. пр. Хр.и култово ямно поле от VІ-V в. пр. Хр., сред които керамични съдове, предмети от бита, накити, култови фигури и въоръжение.

Изложбите могат да бъдат видени до края на септември.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments