Показват „Златният век на Дордрехт“ в Археологически музей Варна » YEP.bg

Показват „Златният век на Дордрехт“ в Археологически музей Варна

Публикувано от YEP.bg на 5 November 2016 | 0 Коментари

Източник: Пресслужба към РИМ - Варна

Етикети: , , , ,

На 10 ноември от 14.30 часа в зала „Юг” на Археологически музей Варна ще бъде открита изложбата „Златния век на Дордрехт”.

 

През 2016 г. се навършват 15 години от побратимяването на гр. Варна и гр. Дордрехт (Холандия). В чест на тази годишнина музеите на двата града обменят част от своите колекции. В Дордрехт се експонира най-старото обработено злато на света, а тук – във Варна, гостуват уникални средновековни паметници от Дордрехт. Изложбите се осъществяват под патронажа на кметовете на двата града –  Иван Портних и  Арно Брок.

Изложбата „Златният век на Дордрехт” представя историята и културата на града през периода на неговия разцвет от 1350 до 1450 г. Археологически находки, автентични документи и компютърни възстановки разказват за зараждането на града през ХІ в. и постепенното му превръщане във водещ икономически център на Северозападна Европа през ХІV в.

Изложбата ще остане до края на септември 2017 г.

В откриването ще участват представители на сдружение „Чигот – исторически възстановки”, които ще представят реконструирани по запазени археологически находки и изобразителни паметници екипировка и въоръжение от началото на ХV в.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments