Откриват експозиция, която е посветена на 45-годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол » YEP.bg

Откриват експозиция, която е посветена на 45-годишнина от откриването на Варненския халколитен некропол

Публикувано от YEP.bg на 29 November 2017 | 0 Коментари

Източник: Градското списание

Етикети: , , , , , ,

„Земята на златото“ се нарича изложбата, с която Варненският археологически музей отбелязва 45-годишнината от откриването на Варненския халколитен некропол. Изложбата се посвещава на неговия откривател, археолога Иван Иванов (1944-2001) и на художника Петър Петров (1952-2013), илюстрирал издание, посветено на некропола.

В експозицията, която се открива днес от 17,00 часа във Варненския археологически музей, са включени 10 акварела и техни работни скици на художника Петър Петров, предоставени от семейството му. Акварелите са използвани като илюстрации в книгата „Земята на златото“ от Иван Иванов, първото и останало единствено заглавие от замислената от него поредица от книги с популярен характер „Приказки на археолога“, която остава недовършена, съобщи археологът Теодор Роков от музея във Варна.

През 2017 г. се навършват 45 години от откриването на Варненския халколитен некропол, променил представите за зараждането на човешката цивилизация в световен мащаб. Некрополът (кр. на V – началото на IV в. пр. Хр.), причисляван към т. нар. Култура Варна, е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и проучен от Иван Иванов. Най-ценни са находките от гроб №43 – накити и злато.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments