„Големите български гласове“ озвучават ням филм от 1923 г. » YEP.bg

„Големите български гласове“ озвучават ням филм от 1923 г.

Публикувано от YEP.bg на 15 November 2017 | 0 Коментари

Източник: Виолета Филипова

Етикети: , , , ,

За откриването на Киномания на 17 ноември в зала 1 на ФКЦ ще свирят международно известни джаз музиканти, като съпровод на немия филм – „Лодката на влюбените" и в съчетание с хор "Големите български гласове".

Спектакълът (филм-концерт) "La Belle Nivernaise" е създаден през август 2007 г. за фестивала в Аоста 'Strade delCinema'.
Неочакваната комбинация между ням филм на голям автор в историята на европейското кино, Жан Епщайн, хорът "Големите български гласове", водени от Илия Михайлов и триото на френски джаз пианист Франсоа Рюлан впечатлява публиката, и е определено като "събитие от европейски мащаб, истинска симбиоза между импресионистичното кино и музиката на Източните Балкани."
Емоциите, които се очертават в 'LaBelle Nivernaise' се усложняват и усилват от магическата сила на българските гласове, както и от оригиналните композиции на музикантите от триото. Резултатът - невиждана осмоза между Европейския джаз и способността да се използва импровизацията в съчетание с вечната, неподвластна на времето музика на фолклорните песни.
Този филм-концерт е замислен като "мини опера", поредица от музикални картини, които се развиват хармонично или полифонично на изображениета нот филма, коментират или допълват.
Немият филм на Жан Епщайн е от 1923 година и е предоставен от Синематеката в Болоня.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments