Адвокат дари „Тайнствен ръкопис” на 100 години » YEP.bg

Адвокат дари „Тайнствен ръкопис” на 100 години

Публикувано от YEP.bg на 11 April 2014 | 0 Коментари

Източник: Военноморски музей - Варна

Етикети: , , , ,

Снимка: Военноморски музей - Варна


Второто издание на поредицата „Тайнствените ръкописи”, организирана от група студенти с помощта на Центъра за иновации и развитие към Икономическия университет във Варна , се състоя във Военноморския музей.

Мястото не е случайно, тъй като представения ръкопис е всъщност сборник с размисли, стихове и песни събрани от Светослав Цокев, от времето на службата му във Флота 1901-1907 г., който бе дарен на музея от варненския адвокат Христо Раев.

„На тез бели страници аз желая Вашия спомен да е написан с ръчица, скъп за мене ще го зная. Макар и да сме надалеч, няма да се забравим веч” собственоръчно е изписал Светослав Цокев в своя уникален албум. Следват близо 500 страници, съхранили почерка на негови другари, в които можем да срещнем български песни, военни маршове, стихотворения от чужди автори и крилати мисли, съобщават от музея.

Сборникът се показва за първи път пред публика, а изследването на младите студенти е изключително сериозно – за да представят ръкописа те се съветват с различни експерти, сред които и графолог, и стигат дори до Държавния военноисторически архив във Велико Търново.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments