Зафер Галибов по следите на художниците, които рисуват със светлина » YEP.bg

Зафер Галибов по следите на художниците, които рисуват със светлина

Публикувано от YEP.bg на 1 June 2017 | 0 Коментари

Източник: Тео Роков

Етикети: , , , , ,

На 6 юни от 15:30 ч. в зала „Одесос“ на Варненския археологически музей ще бъде представена книгата „Светлописи. Факти, събития и практики из историята на Българската фотография (1839-1959)". В творбата Зафер Галибов  тръгва по следите на мнозина от известните, а също така и на малко известните, както той ги нарича, „художници, които рисуват със светлина".

За написването й той е използвал материали от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий", Историческия архив на БАН, Държавната агенция по архивите, Военноисторическия музей в София, Археологическия музей във Варна, НБ „Иван Вазов" в Пловдив, музейни сбирки от Русе, Самоков, Шумен, частни архиви и колекции, установява контакт с все още живи наследници. Със своето изследване Зафер Галибов изважда на светло личността на фотографа, неговите усилия, талант и всеотдайност към професията.„Светлописи" обръща оптиката - през нея читателят наблюдава портрета на фотографа.

 „Животът е преходна емоция. Светлописите са индивидуалната памет на преживяното. Работата на милионите фотографи по света е начин да се управлява една машина на времето.“

Зафер Галибов е български фотограф художник. Защитава докторска степен по изкуствознание и изобразителни изкуства към Института за изследване на изкуствата, БАН (2014). В момента е сътрудник на сп. „Биограф". Преподава фотография във Факултета по ЖМК на СУ“Св. Климент Охридски“.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments