КЛАСА И ЗНАЧИМОСТ – Виртуозни цигулари от редица държави се събират на музикален конкурс във Варна » YEP.bg

КЛАСА И ЗНАЧИМОСТ – Виртуозни цигулари от редица държави се събират на музикален конкурс във Варна

Публикувано от YEP.bg на 29 October 2015 | 0 Коментари

Източник: Сдружение „Международна музикална академия „Орфеус“

Етикети: , , , , , , ,

Предстоящият „Международен конкурс за цигулари Варна” е най-новият музикален форум на културната карта на Европа. Амбицирани сме да докажем за пореден път, че България и град като Варна са уникално и неповторимо място за провеждане на интернационални събития от най-висок ранг. Очакваната класа и значимост на конкурса се предопределят от няколко основни фактора, а именно – от състава на журито, от нивото на участниците и не на последно място от наградния фонд.

Журито ще бъде под председателството на Проф. Д-р Михаел Фришеншлагер - президент на конкурса „Фриц Крайслер“ – Виена, вицепрезидент на Световната федерация на международните музикални конкурси (WFIMC), президент на Европейската асоциация на преподавателите по струнни инструменти (ESTA) и бивш ректор на Виенския университет по изкуства. В състава си журито включва още: професори от водещите музикални университети в света /Виена, Париж, Токио/, солисти от световната сцена на цигулковото майсторство като обичания от българската публика Професор Марио Хосен, както и концертмайстори, президенти и директори на най-големите международни цигулкови конкурси - „Фриц Крайслер“ Виена“, „Чайковски“ Москва, „Кралица Елизабет“ Брюксел, „Тибо“ Франция, Монреал, Сеул, Хановер, Китай, Токио.

Участниците в конкурса, които вече са заявили присъствие са солисти - виртуози от световна величина. Сред конкурентите ще чуем и видим лауреати от цял свят, а именно:

-              Паул Кропфич – Австрия, лауреат на конкурсите „Хиндемит”, „Прима ла музика” Виена, концертирал със Софийска филхармония, с концерти във Венеция, Милано, Виена и др.;

-              Дайчи Накамура – Япония, лауреат на конкурсите „Арам Хачатурян”, „Нагоя”, „Брамс”;

-              Филип Крилов – Русия, лауреат на конкурси в Италия, Русия и Австрия;

-              Чанг-Янг – Китай, лауреат на конкурси в Китай, Япония, Америка, Испания.

 

Сред българските имена на подиума ще очакваме:

-              Мартин Зайранов – лауреат на конкурсите "Жинет Невъо" Авиньон, "Млади виртуози” София, "Недялка Симеонова", Токио;

-              Александър Зайранов – лауреат на конкурсите "Музикална младеж" в  Букурещ, Токио, "Недялка Симеонова", "Андреа Постачини"  Фермо, "Млади виртуози"  София;

-              Зорница Иларионова – лауреат на конкурсите „Панчо Владигеров”, „Васко Абаджиев”, „Канети”, „Хенрих Виенявски” и „Рудолфо Липицер”;

-              Кристина Хинова – лауреат на конкурсите „Недялка Симеонова”, „Концертино Прага”, „Млади виртуози”; 

-              Жаклин Прейс – лауреат на конкурси „Добрин Петков”, „Недялка Симеонова”, "Стефани Хол" Виена.

И в трите конкурсни дни от 4-ти до 6-ти ноември в Градската художествена галерия, публика от ценители ще има изключителната привилегия да присъства в залата и да аплодира гостуващите млади изпълнители – солисти от  големите музикални сцени.

За финалната галавечер на 7-ми ноември не случайно е избран храма на музикалното изкуство във Варна - Държавната опера. В обектива ще бъдат качества не само по отношение на техничност, но и на обаяние и сценично поведение, които публиката като един от най-важните фактори в комуникацията с изкуството ще има възможност да оценява и да избира по достойнства. На сцената тримата финалисти заедно с Варненски камерен оркестър ще изпълнят концерти Моцарт. Именно в тази решаваща вечер освен вотът на престижното жури, определяща роля ще изиграе и гласът на зрителите. Всеки от присъстващите ще даде своето персонално мнение, след което ще се излъчи любимец на варненската публика с титлата „Най-харизматичен финалист”.

Наградният фонд за конкурса е осигурен от Община Варна и Фондация „Америка за българия”. Лауреатите ще бъдат включени в програмата на най-значимите музикални фестивали в страната ни, а с подкрепата на „Томастик Инфелд” и Фондация „Фриц Крайслер” финалистите ще бъдат представени и на културната общност във Виена и по света. Ще бъде връчена и стипендия на Международната музикална академия „Орфеус”, Виена.

 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments