Виолета Тончева представи книгата си „Пристрастно. Театърът на Варна“ » YEP.bg

Виолета Тончева представи книгата си „Пристрастно. Театърът на Варна“

Публикувано от YEP.bg на 11 June 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , ,

Снимка: Емилиян Ялъмов

Сцена Ротонда бе мястото, където днес се състоя премиерата на книгата „Пристрастно. Театърът на Варна“. Авторката Виолета Тончева дълго раздава автографи на десетките гости, които уважиха събитието.

„Това е една много елегантна книга, която е написана със стил“, подчерта Георги Филипов, издател на творбата.

Книгата, която излиза с подкрепата на Фонд „Култура“ при Община Варна и приятелския жест на Маестро Борислав Иванов, Почетен гражданин на Варна, е един пръв знак за мащабната програма, с която Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще отбележи своя 100-годишен юбилей през 2021 година.

Книгата „Пристрастно. Театърът на Варна“ бе представена от проф. дин Николай Йорданов, автор на встъпителните думи и консултант на изданието.

„Книгата има за цел да улови човешкото преживяване, тя е мозайка от впечатления, спомени и наблюдения. Тя запечатва паметта за времето, за духовните вълнения, за творческите амбиции, за успехите. Банално е, но е истина, че от театъра не остава нищо материално – нито филмовата лента, както е в киното, нито платното на художника… Остават вълненията на хората – на тези, които са създали спектакъла и на тези които са го гледали“, заяви проф. Йорданов пред гостите.

Редактор на изданието е Росица Бърдарска. Корицата е на фотографа Симеон Лютаков. Той е заснел детайл от красив, патиниран от времето сценичен костюм, изработен ръчно за постановката от 2001 година „Обезчестената монархия“ по романа „Мария Стюарт“ на Стефан Цвайг.

Книгата се състои от два раздела. В тях акцент е поставен както върху личностите, така и  върху изграждането на знакови постановки от последните години, включително с рефлексиите на критици, театрали и журналисти.

Книгата„Пристрастно. Театърът на Варна“ вече е разпространена във всички регионални библиотеки в страната, стана ясно още по време на премиерата. 

Виолета Тончева

Германист, радиожурналист, преводач на книги и разкази от немски език, пиар на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Автор на историкоизследователската студия в две части „Книга за Радио Варна. Традицията задължава” и „Книга за Радио Варна. Традицията е модерна” (изд. „Славена, 2004 и 2007), сборника с литературна критика „Разказването на света. Литературни рефлексии” (изд. ФИЛ”, 2015), многобройни публикации за театър, опера, литература и медии в различни печатни и електронни издания, сред които в. „Литературен вестник”, в. „Култура”, изданието на САБ за театрална теория и практика „Хомо Луденс”, списанията “ЛИК”, „АРТизанин“, „Знаци”, алманаха „Света гора”, портала за култура Kultura.bg, портала за литература, критика и хуманитаристика Liternet.bg и др. 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments