Художничката Веселина Гекова: Най-голямата ми страст е изкуството, пресъздадено чрез светлина, цвят и форма » YEP.bg

Художничката Веселина Гекова: Най-голямата ми страст е изкуството, пресъздадено чрез светлина, цвят и форма

Публикувано от YEP.bg на 15 June 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , , , , ,

Изложбата „Еден – светлинна инсталация на форми от духано стъкло” на младата художничка Веселина Гекова, която спечелили финансиране по стипендиантска програма „Изкуства” на Фондация Св. Св. Константин и Елена”, ще бъде представена във варненската галерия “Графит“. Откриването на експозицията ще започне в 18:30ч на 18 юни 2018г. Младата авторка показва пред публика проект, вдъхновен от библейската притча за изгонването на Адам и Ева от Рая. Символите на змията, светлината на пробуждането и градината на изобилието са претворени чрез стъклени пластики, аранжирани като светлинни инсталации. Творбите са  създадени в ателието на НБУ, в стъкларската фабрика за духано стъкло в град Светла над Сазава - Чехия и в стъкларската фабрика в гр. Белослав, област Варна.

За себе си Веселина Гекова споделя: „Най-голямата ми страст е изкуството, пресъздадено чрез светлина, цвят и форма. Стъклото е материалът, който използвам най-често в артистичните си разработки поради неговата прозрачност и свойство да отразява и пречупва светлината. С изложбата „Еден“ представям метафората за еволюцията на човешкото самосъзнание.”

Веселина Гекова е завършила бакалавърска програма „Пластични изкуства“ в Нов Български Университет. Специализирала е програма „Изящни изкуства” в Лондон. Изложбата „Еден” се реализира по програма „Изкуства” на Фондация Св. Св. Константин и Елена с финансовата подкрепа на „Куадрант Бевъриджис” АД.  Експозицията може да бъде видяна до 30 юни 2018г.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments