Международният музикален фестивал “Варненско лято” - завършва своята 91-ва година с три изтънчени концерта » YEP.bg

Международният музикален фестивал “Варненско лято” - завършва своята 91-ва година с три изтънчени концерта

Публикувано от YEP.bg на 9 September 2017 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , , , , , , , ,

В края на едно благосклонно към събитията край морето фестивално лято, първият български фестивал – Международният музикален фестивал “Варненско лято” - завършва своята 91-ва година с три изтънчени концерта за ценители. Продължава наложената от миналата година успешна идея Бароковият модул на фестивала се провежда през септември с идеята да разшири и артистичния, и туристическия сезон, като обживява с елегантни концерти Аулата на Икономическия университет.

 

Тази година в Бароковият цикъл от концерти се завръщат с нови проекти два от най-аплодираните през годините барокови ансамбли, гостували на фестивала - Ансамбъл „Маркиз“ от Унгария и ансамбъл „Льо тандр амур“ от Испания. За първи път гостува и руски старинен ансамбъл.

На 17.09. на сцената на Аулата ще излязат предизвикателните музиканти от ансамбъл „Маркиз“. Фестивалната публика познава техните изяви с костюми от епохата, стилизирани визии и изключителни вокални присъствия. Сега унгарците ще се представят в блестящ състав – солисти са Юдит Фелсеги – виртуозен колоратурен сопран, роден като че ли точно за ефирната вокална игра на бароковото пеене , и Ласло Блашкович – изумителен с регистъра си контратенор, който пресъздава ангелската звучност от епохата, в която кастратите са били звездите на операта. На типичните барокови инструменти ще свирят Марта Гал – клавесин, Каталин Калаи – блокфлейти, Пирошка Витариус – цигулка и Нора Калаи – виола да гамба.

Програмата е посветена на любовните теми в италианската и английската музика от XVII век и ще ни даде възможност да се потопим в духа на времето с песни по текстове от сонетите на Шекспир и с музикални бисери на Фалкониери, Монтеверди, Ланди, Казати, Дауланди.

Гастролът на ансамбъл „Маркиз“ се осъществява с помощта на Унгарския културен институт „Балаши“ и Посолството на Унгария у нас.

На 19.09. за пръв път на „Варненско лято“ гостува руски бароков ансамбъл – „Ars Consoni“. Това са Светлана Рамазанова – цигулка, Екатерина Пителина – барокова флейта, Александър Гулин - виола да гамба и Василий Илисавский – клавесин. Гостите от Русия ще се представят с вдъхновяваща програма от инструментални шедьоври на Й. С. Бах, Хендел и Телеман. 

 Василий Илисавский е българската връзка в проекта. Той идва да живее у нас през 2008 г., след като вече е изградил успешна международна кариера. Има чести изяви в зала „България“, води и организира майсторски класове. Илисавский е признат специалист по исторически клавирни инструменти - разнообразните варианти на пианото и неговите предшествениците - от клавесина през виенските хамерклавири до многобройните рояли от времето на романтизма. Във Варна ще го чуем с изпълнение на клавесин.

На 21.09. ансамбъл „Льо тандр амур“ (Нежна любов) ще представи комичната опера от Перголези „Слугинята господарка“. Варненската публика, която познава и обича испанския ансамбъл, сега ще има удоволствието да се срещне с последните търсения на артистите, насочени към камерната опера и алтернативните й форми. Режисьор на спектакъла е Адриан Шварцщайн – маестро на театралните провокации, съчетаващ похвати от операта, commedia dell'arte, цирковата клоунада и уличния театър. Неговото име е запазена марка за впечатляващ спектакъл и в операта, и в цирка и се радва на високо признание в Европа и Израел. За „Льо тандр амур“ той е поставял още оперите „Естир”, „Селският чародеец ” и „Елементите”. Силно е вокалното присъствие – сопрановата партия изпълнява Мария Инохоса Монтенегро, която търси подчертана автентичност в изявите си в бароковата, класическата и съвременната музика. Тя пее в най-престижните оперни театри и концертни зали в Европа и Америка - Музикферайн, Арена ди Верона, Театро Колон в Буенос Айрес, Операта във Филаделфия, Аудиториума и Двореца на музиката в Барселона и във Валенсия, Teatro Real и Auditorio Nacional в Мадрид, Зала Гаво в Париж. Неин партньор ще бъде Уго Оливейра – баритон, който е концертирал с иконата на бароковия звук Жорди Савал, когото варненската публика имаше привилегията да слуша на живо в Бароковия модул на фестивала миналата година.

Инструменталния бароков звук ще ни поднесат Фара Джеймс – цигулка, Еделвайс Тиноко- цигулка, Нуриа Пуйолрас – виола, Хана Фрайенщайн – чело, Ликсаниа Фернандес – контрабас и Естебан Мазер – клавесин.

Гостуването на „Льо тандр амур“ във Варна се подпомага от компания „Рока България“ – част от Roca Group, Министерството на културата на Испания и Посолството на Испания у нас.

Началото на всички концерти в Аулата на Икономическия университет е от 19:00.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments