Стефан Хаджи-Николов подрежда свои картини във варненска галерия » YEP.bg

Стефан Хаджи-Николов подрежда свои картини във варненска галерия

Публикувано от YEP.bg на 13 September 2017 | 0 Коментари

Източник: Ваня Маркова

Етикети: , , , , ,

Творчеството на Стефан Хаджи-Николов премина през много етапи на развитие от времето на първата му изложба във Варна, през далечната 1991 г. Но през цялото това време търсейки и съизмервайки се с най-добрите, и най-вече със самия себе си, той остана верен на цветовата изразност. Независимо дали се задълбаваше в абстракцията или хиперреализма, той запази своята разпознаваемост за ценителската си аудитория, именно поради специфичното си чувство за цветова композиция. Новата изложба на Хаджи-Николов ще бъде открита във варненската галерия „Арт Маркони“ на 21 септември.

Изложбата има асоциативни препратки към онази първа среща с неготово творчество. Липсват загадъчните силуети на женски фигури, допълнително и емоционално насищащи възприятието. Заложил е на магнетичната абстракция и лирично цветоусещане.

„Гледайки картините на Стефан асоциирам с древната техника ебру. Много трудна и изискваща огромно търпение, характерна с това никога не знаеш къде ще те отведе. В специална ваничка се разтварят различни цветове, които авторът може да размесва със специални инструменти, а движението на водната повърхност разнася и същевременно дорисува различни цветови съчетания и орнаменти“, казва галеристката Ваня Маркова.

 

Стефан Хаджи-Николов е роден 1955 г в Скопие, Македония.

Завършва Академия за подготовка на преподаватели по живопис 1975 г в Скопие. Член на Съюза на  художниците на Македония от 1984 г. Цени българската живописна школа и не пропуска възможността да представя свои изложби в България /София, Пловдив и най-вече Варна/

Живее и работи в Скопие, Македония 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments