ВЪВ ВАРНА - Прожектират един от най-награждаваните по света български филми » YEP.bg

ВЪВ ВАРНА - Прожектират един от най-награждаваните по света български филми

Публикувано от YEP.bg на 30 December 2016 | 0 Коментари

Източник: Виолета Филипова

Етикети: , , , , ,

6, 7, 10, 11, 12, 13 и 17 януари – зала 1 - 18:15 ч., 20:15 ч.

8 и 9 януари – зала „Европа“ – 16 ч., 20:15 ч.

14, 15, 16, 18 и 19 януари – зала „Европа“ – 18 ч.

 

"СЛАВА" - премиерен филм на България и Гърция

2016 г., 101 мин.

Режисьори: Петър Вълчанов, Кристина Грозева

В ролите: Стефан Денолюбов, Маргита Гошева, Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова и др.

 

Един от най-награждаваните по света български филми през последната година.

Кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. ПиаР-ката на министерство на транспорта вижда в това незаменима възможност събитието да бъде раздухано и да измести от медийното пространство току-що появилата се новина за безконтролно източване на гориво от служители на железниците, срещу което никой не е предприел никакви мерки. Речено-сторено: организирана е официална церемония, на която държавата в лицето на транспортния министър възнаграждава доблестния кантонер с нов марков часовник. Камерите снимат, вестникарските заглавия са впечатляващи - акцията на ПиаР-ите е повече от успешна.

Новият часовник обаче се оказва менте и изостава, а на всичко отгоре в ПиаР отдела по време на награждаването изгубват стария часовник на кантонера - модел “Слава“, семейна реликва. Човекът се опитва да си го върне, но никой от заетите с важни дела министерски чиновници не обръща внимание на такава дреболия. Докато един търсещ сензация журналист не кани заекващия кантонер като събеседник в предаването си...

Както и предишният филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Урок", и "Слава" е заснет по действителен случай, предизвикал "шок" в българското медийно пространство преди няколко години. Но този път - дори когато последиците от случващото се на екрана за героите са повече от драматични - младите автори водят своите зрители през абсурдите на държавната машина с удивително чувство за хумор. А това ни кара да осъзнаем абсурдността наистина като абсурдност.

 

XXXIV Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" Варна 2016 - награди за най-добър сценарий (Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков) и за операторско майсторство (Крум Родригес), специалната награда на Община Варна;

Локарно 2016 - специална диплома "Дон Кихот", номинация за "Златен леопард";

Гент 2016 - специален диплом;

Авантура, Хърватия, 2016 - награда за най-добра мъжка роля на Стефан Денолюбов;

Арас, Франция, 2016 - голямата награда "Златен атлас";

Хемптънс, САЩ, 2016 - награда за най-добър филм;

22 МФФ Калкута 2016 - "Златен тигър" за най-добър филм


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments