Представят лента за Гоген » YEP.bg

Представят лента за Гоген

Публикувано от YEP.bg на 21 April 2018 | 0 Коментари

Източник: Ваня Маркова

Етикети: , ,

Галерия „Арт Маркони“ и Елица Матеева, театрален критик и режисьор, ще представят във Варна две ленти, които са част от инициативата „Художниците и седмата муза“. Прожекциите ще бъдат на 24 и 25 април. Зрителите ще могат да видят филмите „Артемизия“ и „Гоген в търсене на Рая“.

Артемизия Джентилески (1593-1653) е една от първите известни художнички. Филмът проследява нейната младост, по време на която тя е напътствана и покровителствана от баща си, художникът Орацио Джентилески. Чисто професионалното любопитство на девойката към мъжката анатомия, забранена за нейния поглед, й разкрива света на сексуалното удоволствие, като през 1612 г. Артемизия е вече е известна, защото й се налага да влезе в съдебна зала. Причината е подозрението, че нейният учител Агостино Таси я е прелъстил. Тя се опитва да го защити, но се оказва подложена на изпитанията на Светата инквизиция.

Номинации: Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм - 1998, Сезар 1998 за най-добър оператор и най-добри костюми

Гоген  в  търсене на  Рая (25 април, 18:30 ч.)

Игрален филм на Франция, 2017, 102 мин.

Режисьор: Едуард Делюк

В ролите: Венсан Касел, Малик Зиди, Марк Барбе, Пернил Бергендорф, Йън МакКами, Тухей Адамс, Пуа-Тай Хикутини

1891 г. Художникът Пол Гоген вече е известен в парижките артистични среди, но е отегчен от т. нар. цивилизован свят и неговите политически, морални и артистични конвенции. В търсене на своята душа, той се отправя съвсем сам към другия край на света – към Таити, обсебен от търсенето на чистота и готов да жертва всичко по своя път. Беден и самотен, Гоген навлиза дълбоко в таитянската джунгла, където попада на маорите и на музата си Техура, която ще вдъхнови някои от най-прословутите му картини.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments