ВРЕМЕ ЗА КЛАСИКА - Посрещаме във Варна плеяда уважавани имена от световната музикална сцена » YEP.bg

ВРЕМЕ ЗА КЛАСИКА - Посрещаме във Варна плеяда уважавани имена от световната музикална сцена

Публикувано от YEP.bg на 16 April 2018 | 0 Коментари

Източник: Петя Войкова

Етикети: , , , , , , ,

Сн.1: Рейчъл Харис

Сн. 2: Патрик Хансън

Задава се дългоочакваната премиера на Street Scene от Курт Вайл, за предстоящите оперни спектакли и значими вокално-инструментални концерти на „Варна интернешънъл“. На варненска сцена ще видим маестро Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, заедно с екип от уважавани имена в музикалния свят и симфоничния оркестър на Ашдод в Израел – плеяда изявени музиканти, преподаватели от американски и канадски престижнии университети.

За пореден път българо-американската концертна агенция организира интригуващи музикални събития. Този музикален проект започва на 20 май, когато се открива VII-та оперна академия с майсторски класове за оперни изпълнители, пианисти и диригенти и продължава до 17 юни, когато е последното събитие в концертния цикъл. Поредицата прояви се осъществяват в сътрудничество със симфоничните оркестри на Пазарджик и град Ашдод в Израел, декорите и костюмите са по проект и изработка на Държавната опера на Стара Загора.

Седмица по-късно стартира и традиционната XIX лятна музикална академия (27 май – 6 юни 2018) с майсторски класове за певци, инструменталисти и диригенти, водени от видни международни изпълнители и педагози, специалисти в различни области на музикалното изкуство от САЩ и Европа. Участниците в нея ще изучават „Магнификат” за солисти, петгласен хор и оркестър на Йохан Себастиан Бах и Меса в до мажор оп. 86 на Лудвиг ван Бетовен. „Магнификат” (1723) е едно от първите произведения, написано от Бах. Концертното изпълнение на двете мащабни творби е на 5 юни, 19 ч. в зала „Аула“ на Икономическия университет във Варна.

Участниците в оперната академия пък ще подготвят премиерното за България изпълнение на операта „Улична сцена“ на Курт Вайл – 10 и 11 юни от 19.00 ч., (официални гости на първата премиера са негово Превъзходителство, Посланика на САЩ в България Ерик Рубин и неговата съпруга Никол); операта „Лястовичката” на Джакомо Пучини – с две представления на 16 юни от 11.00 и от 19.00 ч. и едно на 17 юни от 19.00 ч. и с реверанс към детския образен свят – шедьовъра на Морис Равел „Детето и вълшебствата” на 31 май и 1 юни от 19.00 ч. Концертите са в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна и са под диригентството на Грегъри Бухалтер, диригент в Метрополитън опера в Ню Йорк, артистичен директор и диригент на оперния театър във Феърбанкс, щата Аляска и на „Опера камерата ” във Вашингтон, музикален директор на операта в Лас Вегас, щата Невада. Други лектори от международния екип на седмото издание на оперната академия са:

-         диригентът Трей Дейвис (директор на хоровите дейности, Щатски университет на Луизиана);

-         режисьорите Рейчъл Харис (директор на операта на Щатския университет в Луизиана), Патрик Хансън (директор на опера „МакГил“, Монреал, Канада) и Дейл Морхаус (Университет на Мисури, Канзас Сити);

-         вокалните педагози Линда ди Фиоре (Университета на Северен Тексас, опера на Санта Барбара, Калифорнийски университет в Санта Барбара), Дженифър Глидън (Тексаски A§M университет в Комерс), Томас Стюдебейкър (Чикагски колеж за сценични изкуства, Илинойс), Керъл Уилсън (Университета на Северен Тексас), Скот ЛаГраф (Щатски университет „Стивън Фулер Остин”), Уесли Лоурънс (Щатски университет „Сам Хюстън”, Тексас);

- пианистите Марек Ружински (Кралска опера „Ковънт Гардън“, Лондон, Обединено кралство), Джоуди Гоубъл (Щатски университет, Айова) и Елизабет Паркър (Чикагски колеж за сценични изкуства, Илинойс)

- сценографът Тодор Демеров (Държавна опера на Стара Загора).

Освен в оперните спектакли, младите таланти на оперната академия „Варна интернешънъл” имат възможност да покажат сценичните си умения и в два вечерни галаконцерта в Градската художествена галерия: на 26 май от 19.00 ч. с песни и арии от американски композитори и на 13 юни от 19.00 ч. с програма от европейски композитори.

 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments