„По-високо от слънцето“ с премиера в галерия „Папийон“ » YEP.bg

„По-високо от слънцето“ с премиера в галерия „Папийон“

Публикувано от YEP.bg на 20 May 2016 | 0 Коментари

Етикети: , , ,

Тази вечер от 20.00 часа галерия „Папийон“ с голямо удоволствие Ви кани на представянето на книгата „По-високо от слънцето“  - като част от инициативата „Нощ на Музеите и Галериите“ – Варна 2016.„По-високо от слънцето“ е книга, обединяваща в едно послание скулптура, стихотворения и песни. Тя представлява своеобразен творчески диалог между двама ярки съвременни български творци – скулптора Христо Христов и поета и барда Владимир Стоянов. Проектът е реализиран изящно полиграфически от издателство „Фабер“, Велико Търново. Тази книга е различна от традиционната представа и издателска практика. Тя е и художествен каталог, и стихосбирка, и музикално послание в компактдиск. Предназначена е за широка читателска аудитория – за всички, които се интересуват от съвременното изкуство и от живота като озарение.

„По-високо от слънцето“ може да бъде определена като триизмерна художествена притча за екзистенцията и съдбата на човека – скулптор, композитор, певец и писател на своето битие.

Авторът на стиховете – Владимир Стоянов споделя:

Събирането на трите изкуства като единно послание не е случайно. Музика, Слово и Изобразително изкуство/скулптура са взаимно свързани и взаимно се отразяват едно в друго.  И това е свързано още със самото начало на човешката цивилизация, когато говорим за синкретизъм на изкуството - т.е. и трите изкуства са триипостасни и съдържат в себе си освен своята конкретика останалите две. Затова не трябва да разделяме тези изкуства, а да се опитаме да ги обединим и да се върнем към изворите на живота и цивилизацията, когато всичко е било по-естествено и по-истинско, когато не е било необходимо да изглеждаш, а да бъдеш такъв какъвто си. Или както Хегел казва – това е времето на поезията, когато абстракциите не са познати за мисленето на човека. Защо тогава в ново време абстракцията /която съвсем не е лошо понятие, а философски екстракт/  да не се стопли и очовечи, да не започне да диша и живее пълноценно и хармонично в творбите на изкуствата. Затова не е нужно много, но е нужно всичко – професионализъм, любов, усмивка, уважение, приятелство, отговорност към другите.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments