Градската художествена галерия посреща с редица изложби Нощта на музеите » YEP.bg

Градската художествена галерия посреща с редица изложби Нощта на музеите

Публикувано от YEP.bg на 17 May 2018 | 0 Коментари

Етикети: , , , , , ,

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна посреща с редица изложби Нощта на музеите и галериите. Това стана ясно на среща с медиите днес.

Гостите ще могат да разгледат Юбилейната изложба, която е посветена на 130 години от рождението на патрона на ГХГ. Очаква ги също новата постоянна експозиция, която проследява художественото развитие в българското изкуство. В самостоятелна зала на първия етаж е показана специално подбрана част от колекцията на Иван Ненков – автопортрети от големи български художници. Варненци ще могат да се докоснат и до изложбата "По пътя на вечните символи на вселената в Индия", която е подредена в концертната зала. Автор на изложбата е Пламена Димитрова-Рачева. Тя представя впечатляващ фоторазказ, разкриващ тайните на будистката традиция през погледа на твореца. Своите посетители очаква и изложбата „Основоположници на българската фотография: Карастояновите”. Куратор на изложбата е Иво Хаджимишев. Проектът е реализиран с помощта на Архив Гипсън, Държавна агенция „Архиви”, Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, Институт за исторически изследвания при БАН, Семеен архив Божидар Карастоянов.
На 19 май от 16 ч. ще се проведе концерт на Струнния оркестър на СЮБ. В програмата ще звучат творби от Верди, Чайковски, Мусоргски, Шостакович и др.  От 20 ч. пък ще може да се чуе на живо индийската съвременна фолклорна група Tapi Project Band. Групата ще поднесе богата палитра от стилове. Тапи е река в града, откъдето групата, текстовете и музиката произхождат. Групата идва в мроската столица по покана на списание „ТИ СИ ВАРНА“.

По време на срещата с варненските журналисти бе представена също програмата за Нощта на музеите в галериите „Папийон“, „Тереза Зиковска“ и „Хале 3“.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments