Над 110 филма са селектирани за 26-тото издание на "Любовта е лудост" » YEP.bg

Над 110 филма са селектирани за 26-тото издание на "Любовта е лудост"

Публикувано от YEP.bg на 22 August 2018 | 0 Коментари

Източник: Виолета Филипова

Етикети: , , , , ,

На 24 август за пореден път ще се открие Международният кинофестивал "Любовта е лудост". По време на фестивала ще бъдат представени над 110 пълнометражни игрални филма, както и документални, и късометражни заглавия. 

Награденият за режисура със „Златна палма“ в Кан 2018  филм „Студена война“ на полския режисьор Павел Павликовски ще бъде прожектиран след церемонията по официалното откриване. На сцената на зала 1 във Фестивален и конгресен център актьорът Ицхак Финци ще получи фестивалната награда  за цялостен принос към българското кино.

Конкурсните филми в основната програма са 12, а председател на журито е  Клаудия Ландсбергер, Холандия, съосновател и първи президент на European Film Promotion, служи много години на селекционния комитет на конкурсната програма на Берлинале и на Hamburg Film Fund. Член е на Европейската филмова академия. Членовете на журито са: драматургът от Германия Хелмут Шьодел,  актрисата Катерина Шпица – Русия (на снимката), Луис Диого - Португалия, режисьор и Калин Станкулеску - филмов критик от Румъния.

За втора поредна година, фестивалът „Любовта е лудост“ има своето младежко жури, което ще избира най-добрия от представените 10 филма в младежкия конкурс.

В киноафиша на „Любовта е лудост“, освен конкурсна програма и младежка конкурсна програма са включени и следните панорами: Българска класика, Новото българско кино, По  глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници, Дни на Русия, Фокус Румъния, Фокус Иран, Фокус Франция, Фокус Испания, Фокус Унгария, Комедиите на Рихард Бланк, Жан-Пол Белмондо на 85 години и късометражна програма. Повечето от филмите са премиерни заглавия, някои от които са: „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, руските „Собибор“ и „Решение за ликвидиране“, „Син на друга майка“ с участието на варненеца Юлиан Костов.

В съпътстващата програма на кинофестивала са включени ежедневни срещи с автограф с любими актьори и режисьори на съвременното българско кино.

Японската драматична комедия  „Крадци от магазини“ на режисьора Хирокадзу Коре-еда, получила награда в Кан 2018 ще закрие 26-тия кинофестивал „Любовта е лудост“.

 

 

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments