Художествената галерия в Добрич показва 90 творби от национален конкурс за живопис, скулптура и графика » YEP.bg

Художествената галерия в Добрич показва 90 творби от национален конкурс за живопис, скулптура и графика

Публикувано от YEP.bg на 10 June 2018 | 0 Коментари

Източник: www.pressbox.bg

Етикети: , , , , , , , , ,

Изложбата от шестото издание на „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, под патронажа на Министерство на културата на Република България, бе открита в Добрич. Експозицията ще бъде представена до 6 юли в Художествената галерия, съобщава на страниците си Pressbox.bg. На откриващата церемония бяха наградени победителите в регионалната изложба и обявени номинираните автори, които ще вземат участие във финалния кръг на конкурса в София. Представители на авторитетното жури бяха едни от най-утвърдените имена в българското изкуство, сред които професорът в катедра „Скулптура“ в НХА Ангел Станев, проф. Ивайло Мирчев, художникът Онник Каранфилян и изкуствоведът Пламена Рачева.


Първо място в категория „Живопис“ спечели Николай Петров с творбата „Това, че куца, не означава, че не може да лети“. Номинирани за последния кръг в София са Милко Божков, Георги Демирев, Николай Тодоров, Константин Дончев, Таня Кулева, Стефка Георгиева, Пенка Димитрова, Светлана Косева, Маргарита Войнова, Недко Недков. Галина Станева пък грабна наградата за „Скулптура“ с пластиката си „В търсене на другия“, а номинирани са Альоша Кафеджийски, Пламен Аврамов, Дона Стоянова, Христо Христов, Стелиян Стелиянов, Илия Янков, Калоян Георгиев, Адриана Добрева. Христина Гаева бе отличена за „Графика“ с произведението си „Повдигната завеса“. В тази категория номинирани за финален кръг са Пламен Аврамов, Димитър Кулев, Божидар Тонев, Боян Янев.
„Изключително щастливи сме, че чрез „Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” за поредна година сме част от популяризирането на българското изкуство и култура. Ще продължаваме да работим в полза на социално значими каузи, за да подкрепим колкото се може повече родни таланти и проекти“, каза Станьо Георгиев – генерален представител на Алианц България за Добрич.
Общо 90 творби са включени в изложбата в Художествена галерия в Добрич.

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments