Маестро Ян ван Маанен пред Виолета Тончева: Тъмните краски в музиката на Вагнер ми напомнят живопистта на знаменитите холандски художници Рембранд и Ван Ейк » YEP.bg

Маестро Ян ван Маанен пред Виолета Тончева: Тъмните краски в музиката на Вагнер ми напомнят живопистта на знаменитите холандски художници Рембранд и Ван Ейк

Публикувано от YEP.bg на 16 April 2018 | 0 Коментари

Източник: Виолета Тончева

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

Снимка: ТМПЦ Варна

„Трудността при „Летящият холандец” идва оттам, че произведението продължава да се причислява към т.н. „Ранен Вагнер”, което автоматично го подрежда до приказните опери на Вебер и белкантовите творби на Белини. В същото време в ”Летящият холандец” се появяват моменти на силен драматизъм и музикални картини на неукротими природни сили, каквито толкова често се срещат в по-късното му творчество. В този смисъл за мен като диригент е важно да намеря баланса между тези две характеристики“. Това казва Ян ван Маанен, диригент на Държавна опера Варна.

„Доколко Вагнер е търсил себе си и нов, собствен стил в „Летящият холандец”, не е съвсем ясно какво точно е искал, особено що се отнася до темпото и връзката с други различни темпа. В интерпретацията си аз се опитвам да следвам интуицията си, за да изградя представление, което звучи логично, като използва в същото време мощта на величествената и много енергетична музика на Вагнер. Това не е обикновена проблематична творба, това е творба на гений. Никой друг преди Вагнер не е успял да композира такава буреносна музика, толкова страховити призрачни припеви и опияняващи песни в една опера.
Тъмните краски в неговата музика ми напомнят живописта на знаменитите холандски художници Рембранд и Ван Ейк, както и на шведския писател и художник Стриндберг. Тази толкова завладяваща и хипнотизираща атмосфера направо те кара да забравиш, че си в театъра“, допълва Ян ван Маанен в своето интервю пред Виолета Тончева от ТМПЦ.

Предпремиерата на „Летящият холандец“ ще бъде на 27 април от 19 ч. Официалната премиера е в рамките на ММФ „Варненско лято“ и Опера в Летния театър. Тя е насрочена за 12 юли т.г.

"ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ"
Музика и либрето РИХАРД ВАГНЕР
Диригент ЯН ВАН МААНЕН
Режисьор ИВАНА ДРАГУТИНОВИЧ-МАРИЧИЧ
Художник-сценограф ДЕЯН МИЛАДИНОВИЧ
Художник на костюмите КАТАРИНА ГРЕЧ НИКОЛИЧ
Диригент на хора ЦВЕТАН КРУМОВ

ДАЛАНД - Людмил Петров
СЕНТА, НЕГОВА ДЪЩЕРЯ - Линка Стоянова
ЕРИК, ЛОВЕЦ - Мирослав Христов
МАРИ, ДОЙКА НА СЕНТА - Бойка Василева
КОРМЧИЯ НА КОРАБА НА ДАЛАНД - Арсений Арсов
ХОЛАНДЕЦА - Гео Чобанов

 


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments