Легендата Владимир Василиев ще ръководи журито на Балетната Олимпиада тази година » YEP.bg

Легендата Владимир Василиев ще ръководи журито на Балетната Олимпиада тази година

Публикувано от YEP.bg на 12 April 2018 | 0 Коментари

Източник: Нина Локмаджиева

Етикети: , , , , , ,

Балетната икона Владимир Василиев прие да води журито на 28-ия Международен балетен конкурс във Варна. Танцовата надпревара е първа в света и исторически като дата на създаване, и като престиж. Фондация Международен балетен конкурс Варна отново събира цвета на балетния свят в перлата на българското Черноморие сред зеленината на живописния Летен театър. Патрон на Балетната Олимпиада в средата на юли 2018 г. ще бъде Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България.

 Честта да води плеядата балетмайстори, директори на балетни трупи и знаменитости в журито отново се падна на Владимир Василиев – първият и единствен носител на Голямата награда на град Варна от първото издание на конкурса през 1964 г. Балетист, хореограф, педагог, а също поет и художник, той не крие любовта си към града на своя триумф и към танцовото общество, което се изсипва от цял свят тук. Журирането на младите кандидати няма да бъдат единственият ангажимент на Владимир Василиев по време на конкурса. Той ще отпразнува във Варна 60-та годишнина от началото на сценичната си дейност – така организаторите ще дадат шанс на почитателите да се приближат до неговата невероятна харизма и да научат някои тайни от създаването на ролите му, останали скрити за публиката.

Звездата на Владимир Василиев изгрява още след завършване на хореографското училище, което бързо го изстрелва до солист на Болшой театр в Москва. На 24-годишна възраст той поразява познавачите и балетната публика във Варна на Първия Международен балетен конкурс в света. Жури, председателствано тогава от великата Галина Уланова, му присъжда Голямата награда. Сред емблематичните роли на Владимир Василиев са незабравими образи в балетите „Спартак“, „Дон Кихот“, „Лешникотрошачката“, „Жизел“.

В жури'2018 на Варненския конкурс по традиция са поканени балетни авторитети, мениджъри на трупи и педагози от Франция, Куба, Китай, Корея, Русия, България, Япония, САЩ. В дните на танцовото състезание Фондация Международен балетен конкурс Варна дава на младите танцьори изключителна възможност да шлифоват танца си при световни майстори на класиката, характерния танц, импровизацията, съвременните стилове в рамките на Лятната академия.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 28-то издание е председателят на Народното събрание на Република България госпожа Цвета Караянчева. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO. Генерален спонсор на конкурса е Societe Generalе Експресбанк.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments