Валерий Кокорев за „Лебедово езеро“: Бобров доразви идеята за черните лебеди » YEP.bg

Валерий Кокорев за „Лебедово езеро“: Бобров доразви идеята за черните лебеди

Публикувано от YEP.bg на 4 August 2018 | 0 Коментари

Източник: Виолета Тончева

Етикети: , , , , , ,

 „Хореографията на Сергей Бобров е създадена върху хореографията на Юрий Григорович, който постави „Лебедово езеро“ с трагичен финал. При него за пръв път се появяват, освен Одилия, още черни лебеди. Бобров доразви идеята за черните лебеди – езерото почернява, когато принцът нарушава клетвата си. В неговата хореографска редакция злото също побеждава доброто, като накрая Одета остава сама да скърби за своя възлюблен.  Философският подтекст насочва към мисълта за едновременното съжителство у всеки човек на добро и зло, на светла и тъмна страна. Нов момент е и финалът, в който тъгуващата Одета отново танцува част от бялото си адажио“. Това казва в свое интервю пред Виолета Тончева от ТМПЦ Валерий Кокорев, репетитор на балетната трупа на Държавна опера Варна.

„Друго характерно нововъведение в проекта на Бобров, в който аз участвам от самото начало, е логическата обосновка за танците от Унгария, Русия, Испания, Италия и Полша, които се изпълняват на бала във второ действие. В оригинала това са отделни самостойни номера без връзка с основния сюжет, докато в нашия вариант девойките пристигат от тези страни като невести, които търсят благоволението на Принц Зигфрид“, допълва Кокорев.

На 9 август в Летния театър на Варна, зрителите ще могат да видят част от класическото „Лебедово езеро“, но същевременно и новата хореографска версия на Сергей Бобров. Началото е от 21 ч., а представлението е премиера на ММФ „Варненско лято“.


Добавете вашият коментар

Коментари, които не отговарят на условията за коментиране ще бъдат изтривани!

Коментари

Никой не е коментирал на тази страница все още.

RSS емисия за коментарите на тази страница | RSS feed for all comments